Doživio tešku nesreću
17

Kreatori filma "F9: The Fast Saga" kažnjeni s milion dolara zbog povrijeđenog kaskadera

D. B.
Franšiza "Fast and Furious" je poznata po automobilskoj akciji i fizičkim obračunima, a da bi sve scene bile snimljene na vrhunski način potreban je cijeli tim kaskadera. Ipak, stvari nekad krenu po zlu.

Produkcijska kompanija FF9 Pictures, koja stoji iza filma "F9: The Fast Saga", kažnjena je s milion dolara zbog povrede potencijalno opasne po život koju je doživio kaskader tokom snimanja.

Incident se dogodio na setu filma u Leavesdenu u Engleskoj u julu 2019. godine, a kaskader Joe Watts je zadobio frakturu lobanje i oštećenje mozga nakon što je pao na beton s visine od osam metara. On je učestvovao u snimanju scene u kojoj ga je drugi kaskader bacio s balkona, no povrijeđen je jer je "promašio" strunjaču.

Akrobacija je prošla dobro prilikom prvog snimanja, no kabl se odvojio tokom snimanja drugog pokušaja, a sud je utvrdio da niko u međuvremenu nije provjerio ispravnost. Sudija je kazao da je Watts "imao sreće što je preživio".

Stoga je određena kazna od milion dolara za pomenutu kompaniju, a film "F9" je u kinima širom svijeta zaradio 726.229.501 dolar.

Nakon ovog filma je snimljen i "Fast X", a novi nastavak se očekuje u kinima 4. aprila 2025. godine. Franšiza bi u budućnosti mogla donijeti još nekoliko filmova.