Jugoslavenska glumica
279

Kratka i upečatljiva karijera popularne Marije iz "Žikine dinastije"

N. C.
Smrt bivše jugoslavenske glumice uzdrmala je region. Rialda Kadrić Šebek preminula je u 57. godini, a ostat će upamćena po ulozi Marije u "Žikinoj dinastiji". Glumica je imala kratku, ali upečatljivu karijera koja je spletom životnih okolnosti rano završena.

Rijalda Kadrić Šebek rođena je 14. juna 1963. godine u Beogradu. Svoj prvi film Šebak je snimila sa samo 13 godina, a slavu je stekla kao 15-godišnjakinja.

Po završetku gimnazije upisala je studije Svjetske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kako bi usavršila engleski jezik 1984. godine je prvi put boravila u Londonu.

Krajem 80-tih preselila se u London, zbog ratnih dešavanja u Jugoslaviji. U Velikoj Britaniji je prvo radila kao novinarka i reporterka, a potom se specijalizovala za psihoanalizu. Tim poslom se bavila od polovine 2000-ih godina.

O glumičinom privatnom životu se ne zna mnogo, s obzirom da se vrlo mlada povukla sa glumačke scene.

Glumačka karijera

Prva znanja o glumi stekla je u Dramskoj sekciji Radija Beograd. Prvi put Rijalda se u filmu pojavila 1976. godine, a prekretnica u njenom životu bila je 1978. godine, kada je glumica dobija ulogu u filmu Zorana Čalića "Lude godine".

Film govori o ljubavi dvoje mladih Marije i Bobe, a mlade nade su dobile priliku igrati s legendarnim Dragomir Bojanić Gidra i Marko Todorović. "Lude godine" postigle su veliku popularnost, a glumica nastavlja igrati u serijalima filma kojih je na kraju bilo osam.

Iako je režiser planirao da film "Lude godine" bude samo jedan, veliko interesovanje publike navelo ga je na snimanje nastavaka. Nastavak filma premijerno je prikazan 1980. godine pod nazivom "Došlo doba da se ljubav proba“.

Ozbiljna drama o odrastanju, postala je komedija, a poseban fokus, osim zabranjene ljubavi Marije i Bobe je na odnosu njihovih očeva, Milana i Žike.

Treći nastavak "Ludih godina“ je premijerno prikazan već u februaru 1981. godine pod nazivom "Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi".

Nakon pauze od dvije godine igra u filmu "Kakav deda, takav unuk" i "Idi mi, dođi mi". Glumica je 1984. godine dobila ulogu u filmu "Moljac".

Novi nastava "Ludih godina" pod nazivom "Šta se zgodi kad se ljubav rodi", a Rijalda nastavlja biti prepoznatljiva kao Marija Todorović Pavlović.

Godine 1985. pojavljuje se u "Žikinoj dinastiji", "Lepotici iz Amherst", "Ćao inspektore" i "Šest dana juna".

Posljednji nastavak "Ludih godina" snimljen je 1986. godine, pod nazivom "Druga Žikina dinastija". Međutim, završetak filmskog serijala nije bio kraj glumačke karijere. U 1988. godini glumila je prodavačicu u filmu "Suncokret", a dvije godne kasnije igra u filmu "Čudna noć", koji je bio i njen posljednji.

Iako je glumica igrala i u drugim filmovima, njenu karijeru obilježio je serijal filmova "Lude godine". Gotovo da nema generacije u bivšoj Jugoslaviji koja nije odrastala sa likovima iz popularnog filmskog serijala.

Rialda Kadrić Šebek preminula je iznenada u 57. godini u Atini gdje je posljednjih godina i živjela.