Film/TV
0

'Kralju' najviše nominacija za Oscara; Gori vatra nije među nominiranima

Klix.ba
Treći nastavak popularne trilogije o Gospodaru prstenova film "Povratak kralja" vodi u broju nominacija za ovogodišnje Oscare. Bh. kandidat za Oscara nije među nominiranima.

Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti objavila je danas listu filmova koji su nominirani za Oscara. Dobitnik Zlatnog globusa za najbolji film, "Gospodar prstenova: Povratak kralja" pokupio je čak 11 nominacija za Oscara među kojima su i one najprestižnije - za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolje adaptirani scenario. Za najbolji film takmičit će se pored 'Kralja' i filmovi "Lost in Translation", "Gospodar i ratnik", "Mistična rijeka" te "Seabiscuit".

Odmah iza "Gospodara prstenova" sa deset nominacija je historijski avanturistički spektakl "Gospodar i ratnik" sa Russellom Croweom.

Po sedam nomacija dobili su filmovi "Hladna planina" i "Seabiscuit".

Nominacije za najbolju glumu dobili su Rene Zellweger, Diane Keaton, Charlize Theron, Sean Penn, Johnny Depp i Jude Law. Među njima od velikih imena izostavljeni su Russell Crowe, Tom Cruise, Nicole Kidman i Jack Nicholson.

Protivnik Peteru Jacksonu za najboljeg reditelja je Sofia Coppola rediteljica filma "Lost in Translation". Ona je tek treća žena u historiji dodijele Oscara koja je nominirana u ovoj kategoriji. Za najboljeg reditelja nominirani su i Clint Eastwood za "Mističnu rijeku", Peter Weir za "Gospodara i ratnika" i Fernando Meirelles za "City of God".

Mlada novozelandska glumica Keisha Castle-Hughes, kojoj je tek 13 godina, za ulogu u "Whale Rideru" našla se među nominiranim za najbolju glumicu. Ona je najmlađa osoba koja je ikada nominirana za Oscara.

Podsjetimo se, prošle godine Oscara za najbolji film dobio je mjuzikl "Chicago", najbolji glumac bio je Adrien Brody, a glumica Nicole Kidman.

Među nominiranima za najbolji strani igrani film ipak se nije našao filmski prvijenac Pjera Žalice film "Gori vatra". U kategoriji najboljeg stranog filma našli su se kanadski film "Barbarske invazije", švedski "Evil", japanski "The Twilight Samurai", nizozemski "Twin Sisters" i češki "Želary".

Scena iz filma (A) Torzija
Treba istaknuti da ja za najbolji kratki igrani film nominiran film Stefana Arsenijevica "(A) Torzija", za koji je scenario pisao Abdulah Sidran, a glumačku postavu čine bh. glumci: Admir Glamočak, Emina Muftić, Mirjana Šajinović, Davor Janjić, Elmedin Leleta... Tema filma je opsada Sarajeva i tunel ispod sarajevskog aerodroma.

Listu nominacija možete pogledati ovdje.