Film/TV
0

Kraljici Elizabeti počasna BAFTA nagrada za ulogu Bondove djevojke

FENA
Daniel Craig i kraljica Elizabeta
Daniel Craig i kraljica Elizabeta
Britanska kraljica Elizabeta II. primila je počasnu nagradu BAFTA, priznanje Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti za podršku filmskoj industriji te za ulogu najupečatljivije djevojke Jamesa Bonda koju je odglumila pri otvaranju Olimpijskih igara u Londonu.

Glumac i reditelj Kenneth Branagh predao je 86-godišnjoj kraljici nagradu na svečanosti koju je kraljevski par priredio za filmske radnike u dvorcu Windsor. Svečanosti je prisustvovalo 300 uzvanika glumaca, reditelja, scenarista, producenata.

Među uzvanicima bili su i glumac Christopher Lee, scenarista serije Downtown Abbey Julian Fellowes, Barbara Broccoli, producentica najnovijeg Jamesa Bonda, Skyfall (2012.), do sada najvećeg uspjeha u kinima u Velikoj Britaniji s više od milijardu dolara.

Podsjetimo, kraljica Elizabeta je zablistala uz Daniela Craiga (James Bond) u kratkometražnom filmu emitiranom pri svečanom otvorenju OI 27. jula 2012.

Kraljičin jedini tekst bio je "Dobra večer g. Bond" kojim dočekuje tajnog agenta u službi Njenog veličanstva koji je prati helikopterom na svečano otvorenje igara. Potom je padobranom u bojama Union Jacka na olimpijski stadion iskočila fiktivna kraljica.