Brojne prednosti
30

Koprodukcijski kinematografski ugovor BiH i Francuske otvara vrata saradnji filmskih profesionalaca

Piše: A. Z.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović potpisali su danas koprodukcijski kinematografski ugovor između Francuske i BiH, prvi nakon 1974. godine. Istaknuto je da će sektor kinematografije obje zemlje imati veliku korist te da će sporazum ojačati kulturne veze i saradnju BiH i Francuske.

"Francuski sistem podršci kinematografiji primjer je mnogim zemljama. BiH dijeli slično viđenje značaja kinematografije za kulturni i privredni razvoj zemlje i teži uspostavi sličnog sistema. Ovaj ugovor će olakšati dobijanje koprodukcijskog statusa i boljeg ulaza naših filmova na tržište u Francusku i obrnuto. Radi uspješnije primjene ugovora osnovat će se mješovita komisija stručnjaka iz obje zemlje", kazao je Osmanović.

Istaknuto je da je Francuska zemlja s kojom BiH najčešće koproducira filmove. Između ostalog, saradnja je ostvarena u filmovima "Savršeni krug", "Gori vatra", "Snijeg", "Mostovi Sarajeva" i "Smrt u Sarajevu". Također, samo u ovoj godini dva francuska filma u cijelosti su snimljena u BiH.

"Prednosti novog sporazuma su poboljšanje uslova u kojima film koproducira režiser iz jedne od dvije zemlje, a to će se odnositi na tri stvari - film rađen u koprodukciji bit će smatran državnim filmom u obje zemlje i na taj način će koristiti istu pomoć, tehničko i umjetničko osoblje moći će dolaziti iz jedne od zemalja EU, što ranije nije bio slučaj, a bit će ublažena i pravila o minimalnom učešću u koprodukciji. U starom sporazumu udio minimalne koprodukcije bio je 30 posto, a prema novom sporazumu je 10 posto", kazao je Rousson.

Istaknuto je da ovaj sporazum ne samo da otvara vrata saradnji filmskih profesionalaca, nego dodatno ojačava kulturne veze i saradnju između BiH i Francuske.