Film/TV
3

"Konj na balkonu" od 14. novembra u bh. kinima

Tropik flm & video, vodeći distributer nezavisnih filmskih naslova svjetske produkcije, u okviru programa "Evropa u kinu" na redovnom repertoaru multipleksa Ekran od četvrtka, 14. novembra, predstavlja austrijski porodični film “Konj na balkonu”.
Režiju filma potpisuje mladi režiser Hüseyin Tabak koji je studirao na Filmskoj akademiji u Beču u klasi Micheala Hanekea. Iza njega su brojni kratki filmovi među kojima se ističu se naslovi poput Cheese (2008), Heim (2010) i dokumentarac Kick off (2010) a svoj prvi dugometražni film "Deine Schönheit ist nichts wert" ("Tvoja ljubav ne vrijedi ništa") , nastao prije "Konja na balkonu" snimio je prema priči Mila Dora.

“Konj na balkonu“ je zabava spakovana u film koji ohrabruje djecu da šire svoje vidike, istražuju, prihvataju neobične stvari, i postavljaju pitanja, a odrasle uči da razmisle prije nego što na ova pitanja odgovore. Život desetogodišnjeg Mike, dječaka koji boluje od autizma, potpuno će biti promijenjen kada jedne zimske noći na komšijskom balkonu otkrije konja. Vlasnik je problematični Sascha, a Mika će uz pomoć prijateljice Dane morati proći razne pustolovine i svladati mnoge prepreke kako bi pomogao voljenom konju, ali i samome seb…Mika kreće u niz ludih avantura kako bi spasio konja prije nego što bude kasno.

Tropik film i video započinje sa prikazivanjem filma "Konj na balkonu" u multipleksu Ekran Zenica od četvrtka, 14. novembra u sklopu programa "Evropa u kinu" čije je održavanje podržala krovna evropska filmska institucija Eurimages.