{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komemoracija i sahrana Bate Čengića u petak

F
17.10.2007. u 18:57
0
0
Komemoracija i sahrana Bate Čengića u petak
0
Komemoracija i sahrana Bate Čengića u petak
Komemoracija povodom smrti istaknutog bh. filmskog radnika Bate Čengića bit će održana u petak, 19. oktobra u 11.00 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a sahrana istog dana u 14 sati na Gradskom groblju Lav, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.
Bato Čengić preminuo je 16. oktobra.

Bato Čengić se u desetljećima svoga rada na filmu dokazao kao jedan od najznačajnijih reditelja koje je bh. kinematografija ikada imala. U anketi filmskih kritičara, upriličenoj povodom obilježavanja 50 godina bh. kinematografije, dva njegova filma su ušla među deset najboljih: Mali vojnici i Slike iz života udarnika.

Školu je završio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (Odsjek za književnost, scenske umjetnosti i bibliotekarstvo, smjer Režija) i u Londonu, gdje je pohađao postdiplomske studije. Tokom postdiplomskih studija bio je angažiran na TV BBC u redakciji igranog programa i dokumentarnog filma, te je učestvovao u realizaciji filmskih projekata značajnih svjetskih autora.

Radio je s mnoštvom jugoslovenskih režisera na zadacima režije i scenarija, ta kao reditelj više TV dokumentarnih filmova i TV drama na TV Sarajevu i TV Beogradu. Autor je mnoštva kratkih, dokumentarnih i igranih filmova među kojima treba spomenuti i filmove Čovjek sa satom, Život je lijep /Atalanta/, Čovjek bez lica, Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji, Slike iz života udarnika, Gluvi barut.

Njegovi filmovi gostovali su na mnoštvu nacionalnih i internacionalnih festivala, a dobitnik je desetina nagrada među kojima se moraju spomenuti višestruka Zlatna arena na festivalu u Puli, Specijalna nagrada za režiju na festivalu u Oberhauzenu, Srebrni zmaj na festivalu u Cracowu, nagrada kritike na festivalu u San Francisku, Srebrni Hugp za režiju na Chicago film festivalu, te Grand prix (Special) Prix Huropa Cinema prema izboru filmskih kritičara.

Za film Mali vojnici Bato Čengić dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

Rat je proveo u Sarajevu, gdje je svojim umjetničkim angažmanom, nastojao na video traci zabilježiti ratna dešavanja. U tom periodu je snimio preko 1.000 minuta dokumentarnog materijala od kojeg je napravio dokumentarni esej „Sarajevo"'.

Bato Čengić je 1997. godine izabran u zvanje docenta za predmet Scenarij na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a već sljedeće godine je promoviran u vanrednog profesora, poziciju na kojoj će dočekati penziju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: