Film/TV
0

Komedija "Svećenikova djeca" u Meeting Pointu

FENA
Sarajevska publika od 27. novembra imat će priliku da pogleda hit-komediju "Svećenikova djeca" reditelja Vinka Brešana koja će biti prikazivana u kinu Meeting Point.

Komedija "Svećenikova djeca" jedan je od četiri kandidata za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji najbolje evropske komedije. Brešanov film našao se rame uz rame sa evropskim filmskim hitovima "Sve što trebaš je ljubav" danske oskarovke Susanne Bier.

Film Vinka Brešana, inače reditelja najvećih hrvatskih filmskih hitova "Kako je počeo rat na mom otoku" i "Maršal" ostvario je veliki uspjeh u hrvatskim kino dvoranama, a njegovo otvaranje bilo je najuspješnije kino otvaranje jednog hrvatskog filma u posljednje 22 godine kada ga je pogledalo čak 33.759 gledalaca.

Glavni junak filma Don Fabijan, mladi svećenik na dalmatinskom otoku, da bi povećao natalitet u mjestu, počinje bušiti zapakirane kondome.

Zbog toga se udružuje s prostodušnim trafikantom i pomahnitalim apotekarom, te oni zajedno, potajno, ukidaju svu kontracepciju na otoku.

Nakon početnih uspjeha, mnogih poroda i vjenčanja, stvari se počinju komplikovati. Na otok je primoran doći i biskup kako bi izvidio o čemu se zapravo radi.

Uloge u filmu su ostvarili Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kuhn, Marija Škaričić, Jadranka Đokić te Goran Bogdan, saopćeno je iz Meeting Pointa.