Prepoznatljiva "La Lollo"
42

Ko je bila Gina Lollobrigida: "Najljepša žena na svijetu" je obilježila kinematografiju '50-ih

N. O.
Gina Lollobrigida (Foto: Twitter)
Gina Lollobrigida (Foto: Twitter)
Italijanski mediji izvijestili su danas da je u 95. godini preminula Gina Lollobrigida, italijanska glumica koju su nekada nazivali "najljepšom ženom na svijetu", a koja je zasigurno obilježila italijansku kinematografiju.

Tokom 1950-ih i 60-ih, Lollobrigida je bila jedan od najpoželjnijih svjetskih izvođača i glumila je u velikom broju evropskih i američkih filmova pored mnogih vodećih holivudskih zvijezda tog vremena.

Rođena 1927. u Subiacu, u planinama istočno od Rima, bila je kćerka proizvođača namještaja. U tinejdžerskim godinama bavila se manekenstvom i učestvovala na takmičenjima ljepote, a 1947. bila je treća na izboru za Miss Italije. Na prijavnici za to takmičenje napisala je da ima talenat za glumu, ali da želi da uradi nešto ozbiljno sa svojim vještinama.

Nakon niza uloga u evropskim filmovima, uključujući i nagradu Bafta za film "Bread, Love and Dreams", upravo joj je nastup u filmu "Beat the Devil" iz 1953. uz Humphreyja Bogarta donio međunarodnu slavu i milione obožavatelja.

"La Lollo" je "zapala za oko" i ekscentričnom milijarderu Howardu Hughesu, koji je uočio njene reklamne fotografije i pozvao je u Hollywood gdje je više puta pokušavao da je zavede, uprkos činjenici da se udala za Milka Škofiča, slovenačkog ljekara, godinu dana ranije.

Lollobrigida se u intervjuu za Vanity Fair prisjetila kako je u više navrata to pokušao: "Ali nije uspio... jednostavno je bilo previše razlika među nama. Rekla sam mu: 'Ako izgubiš sav svoj novac, onda ću se možda udati za tebe.' Možda je bio iznenađen što postoji jedna osoba koja nije bila zainteresovana za njegov novac."

Njen komercijalni vrhunac došao je sredinom i krajem 1950-ih, kada je glumila u filmovima "Solomon and Sheba", "The Hunchback of Notre Dame" i "Beautiful But Dangerous" čiji je originalni naslov - "La donna più bella del mondo" - predstavljao kao "najljepšu ženu u svijetu".

Njena slava je također bila tolika da je šezdesetih godina prošlog stoljeća nova vrsta salate dobila ime po njoj - lollo rosso - premda se izveštaji razlikuju u zavisnosti od toga da li je to bila referenca na njenu kovrdžavu kosu ili podsuknje koje je često nosila.

Lollobrigida i Škofič su se razveli 1971. godine, a ona se uglavnom povukla iz glume i fokusirala se na fotografiju, izdavši nekoliko zbirki. Njeni subjekti su bili Henry Kissinger, Yuri Gagarin, Grace Kelly i mnoge druge značajne ličnosti. Osigurala je i ekskluzivni intervju s kubanskim liderom Fidelom Kastrom .

Godine 1999. Lollobrigida se bezuspješno kandidovala za Evropski parlament predstavljajući demokrate bivšeg italijanskog premijera Romana Prodija, ali nije djelovala posebno entuzijastično.

"Nikada se nisam bavila politikom", rekla je tada , "ali kada sam dobila ponudu, odmah sam rekla 'da'... Tek nakon toga sam pomislila zašto je ovo dobra stvar. Ne znam koliko mi treba glasova. Ne znam ništa."

Iza Lollobrigide su ostali sin Milko i unuk Dimitri.