Glavna uloga u drami Sjever Jug
72

Kivanc Tatlitug, turski zavodnik bosanskih korijena, u aprilu na TV1Mreži

Klix.ba
Kivanc Tatlitug, turski glumac bosanskih korijena, UNICEF-ov ambasador dobre volje, oduševio je publiku širom svijeta svojom glumom, ali i pojavom. Ovog markantnog plavokosog mladića publika u BiH imat će priliku pratiti u seriji "Sjever Jug" (Kuzey Güney), koja se emituje od aprila na TV1Mreži.

Ova moderna ljubavna priča, u kojoj "turski Brad Pitt", kako ga zovu, tumači glavnu ulogu, govori o dvojici braće zaljubljih u istu djevojku. Kıvanç ovog puta glumi negativca, a za tu ulogu osvojio je nagradu za najboljeg glumca na najznačajnijoj, godišnoj dodjeli nagrada Zlatni leptir (Golden Butterfly Awards 2012.).

Kivanc je rođen u Turskoj, ali su njegovi preci porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Kao tinejdžer želio je postati profesionalni košarkaš, ali povreda je bila razlog zašto je odustao. Odrstao je u velikoj porodici, sa četvero braće i sestara. Djetinjstvo je proveo u Adani, a 1997. godine sa porodicom preselio u Istanbul zbog lošeg zdravstvenog stanja oca i bolje njege koju je trebao. Upravo u Istanbulu su mu se otvorila vrata za ulazak medijsku industriju. Dobio je ponudu od francuske modne agencije Success, preselio se u Pariz gdje je živio godinu i po. Najveće priznanje kao model dobio je 2002. godine na Svjetskom takmičenju za najboljeg modela gdje je osvojio tu prestižnu titulu. No, modni svijet ga nije uspio osvojiti u potpunosti. Nakon Pariza vratio se u Tursku, jer su uslijedile i prve ponude za glumu.

Veliku popularnost, ne samo u Turskoj nego i širom svijeta, arapskih zemalja i Evrope, stekao je kao glavni lik u planetarno popularnim turskim serijama "Ljubav i osveta", "Zabranjena ljubav", "Gumuš" i "Sjever Jug", trenutno najpopularnijoj seriji u Turskoj.

I kako mnoge žene maštaju o njemu, sigurno se većina zapitala koji tip žene ga može privući. Na pitanje kako izgleda savršena žena Kivanc odgovara: "Ne pravim razliku između plavuša, brineta, crnki, crvenokosih, plavookih... Sve je to nebitno. Šarm i duša, energija koju osjetite je ono što vas automatski privlači ka suprotnom spolu".

A njega je još davno privukla Azra Akin, prelijepa glumica i model, Miss Turske i Miss svijeta za 2002. godinu, sa kojom je u vezi bio od 2005. pa sve do 10. februara ove godine, kada je par zvanično, turskoj agenciji Gaye Sokmen, povjerio informaciju o prekidu. Sa Azrom Kivanc je prvobitno bio u vezi od 2005. do 2009. godine, te su se nakon prvog raskida pomirili u julu 2012. No, ljubav ovoga puta nije potrajala.

TV1