Film/TV
0

Kinoteka BiH realizirala dvije faze projekta digitalizacije bh. filmske građe

FENA
Kinoteka BiH (Foto: Sonar.ba)
Kinoteka BiH (Foto: Sonar.ba)
Kinoteka Bosne i Hercegovine do danas je realizirala dvije faze Projekta digitalizacije bh. filmske građe, koji ova kuća provodi u saradnji s Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, te će do kraja ovog mjeseca biti organizirana prezentacija postignutih rezultata, potvrdila je danas Feni rukovoditeljica filmskog arhiva Kinoteke BiH Delveta Filipović.

Digitalna restauracija bh. filmske građe, kojom se poboljšava kvalitet slike i tona snimljenog materijala, povjerena je slovenskoj producentskoj kući "Restart". Ta je kuća bila zadužena za sliku, dok je ton radila u saradnji sa studijem specijaliziranim za zvučni dio.

Prva faza projekta obuhvatila je mjesečnike, filmske žurnale do 25. broja, snimanih između 1947. i 1949. godine, dok su u drugu fazu svrstani mjesečnici od 25. do 34. broja te 30-ak dokumentarnih filmova iz perioda do 1970-ih godina prošlog stoljeća.

Većina dokumentaraca odnosi se na predfazu nastanka Sarajevske škole dokumentarnog filma.

Filipović naglašava da je projektom predviđena i treća faza kojom bi bili obuhvaćeni igrani filmovi, najvećim dijelom crno-bijeli, ali nekoliko njih i u koloru. Međutim, zbog nedostatka finansijskih sredstava za sada se neće ići u njenu realizaciju.

"Značaj mjesečnika je u tome što su zabilježili istoriju razvoja BiH u vrijeme kada su snimani, kroz različite priče iz raznih krajeva BiH. Vrlo su bitni kao istorijski dokument", istaknula je Delveta Filipović.

Ona naglašava da je također završeno i opremanje novog prostora Kinoteke BiH na Mejtašu u koji je već prebačen dio materijala iz starog prostora. Kinoteka BiH je za novi prostor već dobila telekino, montažni sto za pregledanje pozitiva i negativa filmske trake, te čistač filmske trake koji još nije stavljen u funkciju.

U novom će prostoru biti arhivski dio za smještaj nacionalne zbirke bh. igranih i dokumentarnih filmova zajedno s pisanim materijalom, radionica te kancelarija. Sve je zaštićeno alarmom za provalu i požar.

"Važno je naglasiti da je projekt realiziran zahvaljujući ministru kulture KS-a Emiru Hadžihafizbegoviću, koji je imao sluha za važnost očuvanja filmske građe te je i pokrenuo njegovu provedbu", potcrtala je Filipović.

Rukovoditeljica filmskog arhiva BiH u konačnici izražava zabrinutost za održavanje filmskog materijala, što predstavlja veliki problem jer zahtijeva stalna finansijska sredstva. Potreban je i priliv sredstava za pokrivanje minimalnih režija, što je pitanje s kojim se ova institucija konstantno bori.

Kinoteka BiH, koja spada u grupu sedam institucija od značaja za državu čiji status već godinama nije riješen, trenutno je smještena u zgradu izgrađenu 1889. godine.