Kinopremijera filma "Hladni rat" Pawela Pawlikowskog 20. februara u kinu Meeting Point

Klix.ba
15.2.2019. u 08:54
9
3
Kinopremijera filma "Hladni rat" Pawela Pawlikowskog 20. februara u kinu Meeting Point
9
Kinopremijera najnovijeg filma Pawela Pawlikowskog "Hladni rat" bit će održana u srijedu, 20. februara, u 20 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu. Ulaz na projekciju ovog filma je slobodan.
Pawel Pawlikowski je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 25. Sarajevo Film Festivala čiji će program Posvećeno prikazati bogatu retrospektivu njegovih radova, uključujući dokumentarce koje je radio za BBC kao i njegove igrane filmove.

Za svoj najnoviji film "Hladni rat", čija je priča nadahnuta stvarnim životom njegovih roditelja, Pawlikowski je osvojio brojna priznanja, počev od nagrade za najbolju režiju na Festivalu u Cannesu 2018., a trijumfirao je i na 31. dodjeli Evropskih filmskih nagrada osvojivši nagrade za najbolji film, režiju, scenarij i glumicu (Joanna Kulig). "Hladni rat" je nominiran za Oscara 2019. godine u tri kategorije: za film izvan engleskog govornog područja, režiju i fotografiju (Lukasz Zal).

Pawel Pawlikowski rođen je 1957. godine u Varšavi. Kao 14-godišnjak je iz Poljske prvo otišao u Veliku Britaniju, a zatim u Njemačku i Italiju, prije nego što se 1977. skrasio u Velikoj Britaniji. Studirao je književnost u Londonu i Oxfordu. Kasnih 1980-ih počeo je raditi dokumentarne filmove za BBC. Njegovi dokumentarci, među kojima su “Od Moskve do Pietushkog: putovanje sa Benedictom Yerofeyevim” (1990), “Dostojevski na putu” (1991), “Srpska epika” (1992), “Na odmoru sa Zhirinovskim” (1995), osvojili su brojne međunarodne nagrade, uključujući Emmy i Prix Italia.

Godine 1998. okrenuo se fikciji niskobudžetnim TV filmom “Kradljivci auta”, nakon kojeg su uslijedili igrani filmovi “Posljednje utočište” (2000) i “Moje ljeto ljubavi” (2004), za koje je potpisao scenarij i režiju. Oba filma osvojila su nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) i mnoga druga priznanja na festivalima širom svijeta. Nakon filma “Žena iz petog okruga” (2011), uslijedio je izvanredan uspjeh s filmom “Ida”, koji je pored Oscara za film izvan engleskog govornog područja osvojio i pet Evropskih filmskih nagrada, nagrade Bafta, Goya i brojna druga priznanja. U Poljsku se vratio 2013., dok je završavao film “Ida”. Živi u Varšavi i predaje filmsku režiju i scenarij na školi filmske režije Wajda School.

Film "Hladni rat" ostaje na redovnom repertoaru kina Meeting Point do 25. februara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: