Osvježen repertoar
0

Kino Meeting Point u oktobru donosi nove filmske hitove

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Sve one koji planiraju posjetiti kino Meeting Point u mjesecu oktobru očekuje osvježeni repertoar bogat novim filmskim naslovima.

Film Quentina Tarantina “Bilo jednom… u Hollywoodu”, film koji je zatvorio ovogodišnji, 25. Sarajevo Film Festival i za koji su zbog ogromnog interesa publike bile organizavone dodatne projekcije, na repertoaru je 1, 2, 27. i 31. oktobra. U filmu glume Brad Pitt, Leonardo Di Caprio, Margot Robbie, Al Pacino, Kurt Russell, Luke Perry, Dakota Fanning.

“Bilo jednom... u Hollywoodu” priča je o glumcu i njegovom dvojniku koji kreću na put kako bi pronašli svoje mjesto pod suncem u filmskoj industriji 1969. godine.

Dobitnik Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu, “Joker” redatelja Todda Phillipsa, o porijeklu negativca iz serijala o Batmanu, na repertoaru je 8, 9. i 29. oktobra. Batmanovog neprijatelja glumi Joaquin Phoenix, a za tu je ulogu dobio fantastične kritike. Film prati Jokerovu transformaciju od ranjivog samotnjaka do samouvjerenog negativca. Redateljevo istraživanje Arthura Flecka (Phoenix), čovjeka kojeg je društvo odbacilo, nije samo studija o karakteru, već puno više od toga.

“Dauntonska opatija” (Downton Abbey) u režiji Michaela Englera na repertoaru je 11, 12. i 28. oktobra. Film je hronika života britanske aristokratske porodice Crawley i njihovih sluga početkom 20. vijeka. Uloge su ostvarili Michelle Dockery, Tuppence Middleton, Maggie Smith.

European Arthouse Cinema Day u kinu Meeting Point 13. oktobra bit će obilježen projekcijm filma “Sin” Ines Tanović, koji je kandidat BiH za Oscara, film čija je svjetska premijera u konkurenciji otvorila ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

“Tusta” Andreja Korovljeva, biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovu pulskom punk-rock bendu KUD Idijoti, na repertoaru je od 18. do 21. te 23. i 30. oktobra. Riječima redatelja Korovljeva, ovo je film koji kroz burnu karijeru karizmatičnog borca za slobodu tematizira specifičnu rock and roll priču svima koji pamte i vjeruju da je bolji svijet moguć.

Zbog svog beskompromisnog antifašističkog stava i borbe za prava obespravljenih, Tusta je bio pravi heroj radničke klase. Njegove poruke o toleranciji, suživotu i socijalnoj pravdi, koje su se 90-ih godina smatrale “komunističkim”, zatvorile su Idijotima vrata većine radiostanica u Hrvatskoj.

To ih nije odvratilo od njihovih vrijednosti, pa su bili i prvi hrvatski sastav koji je nakon rata održao koncert u Srbiji. Film otkriva i Tustinu intimnu, ljudsku dimenziju koja ga je u konačnici i učinila punk-rock ikonom.

U Specijalnim programima publika će od 3. do 6. oktobra u kinu Meeting Point imati priliku gledati filmove u programu V4 Film Festivala, 10. oktobra je program Noći arhitekture, od 14. do 17. oktobra Sedmica korejskog filma, 22. oktobra Unlimited konferencija, a od 24. do 26. oktobra Pop-Up Festival.

Cijena ulaznice za projekcije na redovnom repertoaru 5 KM, s popustom za studente i penzionere 4 KM. Više o repertoaru na zvaničnoj stranici kina.