Britanci razočarani
0

Kina zabranila emitovanje kanala BBC World News zbog izvještavanja o koroni

Dž. L.
BBC World News emitira se na globalnom nivou na engleskom jeziku (Foto: EPA-EFE)
BBC World News emitira se na globalnom nivou na engleskom jeziku (Foto: EPA-EFE)
Kineski regulator za televiziju i radio je zabranio emitiranje BBC Word News programa u ovoj zemlji zbog izvještavanja o koronavirusu i progonu Ujgura.

Kineska državna uprava je u svojoj odluci izvijestila da BBC World News "ozbiljno krši smjernice emitiranja", uz zahtjev da vijesti ovog emitera "trebaju biti istinite i poštene, a ne da štete nacionalnim interesima Kine".

Dok je Kina u više navrata kritikovala BBC zbog programskog sadržaja, iz BBC-ja su prokomentarisali da su razočarani.

"Razočarani smo što su se kineske vlasti odlučile na ovaj postupak. BBC je međunarodna televizija s najvećim povjerenjem na svijetu i izvještava o pričama iz cijelog svijeta pošteno, nepristrasno, bez straha i naklonosti", reagovali su iz BBC-ja.

Ova odluka dolazi nakon što je britanski medijski regulator Ofcom oduzeo državnom emiteru China Global Television Network (CGTN) dozvolu za emitovanje u Velikoj Britaniji.

Odluka Ofcoma je uslijedila ranije ovog mjeseca nakon što je regulator utvrdio da je dozvolu CGTN-a nepravomoćno držala kompanija Star China Media Ltd.

CGTN je također prošle godine sankcionisan zbog kršenja britanskih propisa o radiodifuziji.

Inače, komercijalno finansirani TV kanal BBC World News emitira se na globalnom nivou na engleskom jeziku. U Kini je uglavnom ograničen i pojavljuje se samo u međunarodnim hotelima i nekim diplomatskim kompleksima, što znači da ga većina Kineza ne može gledati.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab nazvao je potez Kine "neprihvatljivim ograničavanjem slobode medija".