Film/TV
0

Kina snima TV serijal o Bruceu Leeju

Sarajevo-x.com
S ciljem promoviranja kineske kulture pred predstojeće Ljetne olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, kineska nacionalna TV je započela sa snimanjem serije o majstoru borilačkih vještina, Bruceu Leeju, od 40 epizoda.

Kineska Centralna Televizija je ovog vikenda započela snimanje serije "Legenda o Bruceu Leeju" u gradu Šunde u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, odakle Bruce Lee potječe.

Agnecija Xinhua javlja da je za produkciju izdvojeno 6,4 miliona dolara, a serija će se još snimati u Hong Kongu i SAD-u, gdje je Lee učio borilačke vještine i pokrenuo svoju glumačku karijeru.

Chen Guokun, koji igra Leeja, kaže da ima pomiješane osjećaje vezane za ulogu. "Nervozan sam i uzbuđen, ali ću dati sve od sebe", rekao je Chen, koji je još poznat i kao Chan Kwok-Kwan.

Chen, poznat po svojoj ulozi u akcijskog komediji "Kung Fu Hustle", kaže da je Lee bio njegov uzor još od djetinjstva, te da trenira kung-fu već godinama.

Lee je umro 1973. godine u 32. godini života od otoka na mozgu. Neki od njegovih najpoznatijih akcijskih filmova su bili "Pesnice gnijeva" i "U zmajevom gnijezdu".

TV serija će biti emitovana tokom 2008. godine, kada se Olimpijske igre u Pekingu i održavaju.

Kineska vlada vidi i historijski ep "The Battle of Red Cliff", redatelja Johna Wooa, kao prikaz kineske historije i želi da taj film bude pušten u distribuciju prije Olimpijade.

Film "The Battle of Red Cliff" je baziran na istoimenom ratu iz 208. godine prije nove ere, koji je odlučio geografsko područje perioda Tri kraljevstva, kada su Kinom vladala tri različita vladara. U filmu glumi Chow Yun-Fat, tajvansko-japanski glumac Takeshi Kaneshiro i tajvanski model Lin Chi-Ling.