Film/TV
2

Kina odbila novi film Brada Pitta

Klix.ba
Kineski cenzori odbili su specijalnu verziju novog filma Brada Pitta o zombie apokalipsi, "World War Z", dodajući tako novi finansijski pritisak filmu koji je već prošao kroz skupo snimanje novih scena i tako povećao budžet na 200 miliona dolara.

Film je postao priličan udarac za studio Universal, koji je, iz poštovanja prema lokalnom stanovništvu, iz filma već uklonio repliku da zombie zaraza potječe iz Kine. Studio navodi kako još uvijek nisu dobili odgovor iz Kine, ali portal The Wrap navodi kako im je jedan od kineskih zvaničnika zaduženih za odluku potvrdio da je film odbijen još prošle sedmice. "Definitvno je odbijen, samo što još nije saopćeno", rekao je zvaničnik za The Wrap.

Hollywood sve više cilja na kinesko tržište, gdje svakog mjeseca niču nova kina. Prošle godine je Kina pretekla Japan kao drugo najveće filmsko tržište na svijetu, a do 2020. mogla bi preteći i SAD. Pravila koja uređuju broj stranih filmova koji se mogu prikazati u Kini nisu više tako stroga, ali državna cenzura holivudskih filmova i dalje je restriktivna. Ipak, blockbusteri "Man of Steel", "Pacific Rim", "After Earth", "White House Down" i "Fast & Furious 6" već imaju zakazane premijere u Kini.

"World War Z" možda bi i mogao nekako naći svoj put pored kineskih cenzora, budući da iz Universala navode kako su predali tek prvu verziju filma.