Film/TV
0

Kill Bill u BKC-u

Klix.ba
Od 26.11.2003. u Bosanskom kulturnom centru počinje prikazivanje dugo očekivanog filma Quentina Tarantina, 'Kill Bill'.

Od 26.11.2003. u Bosanskom kulturnom centru, Obala Art Centar nastavlja distribuciju domaćeg hita 'Gori vatra' u terminu od 19.00, a u terminu od 21.00 igrat će dugo očekivani film Quentina Tarantina, 'Kill Bill'.

Povratak ekstravagantnog rediteljskog genija, Quentina Tarantina, poslije planetarnog uspjeha Pulp Fictiona i Jackie Brown očekivan je sa velikim nestrpljenjem. Nakon 6 godina pauze Tarantino nam dolazi sa Kill Bill-om kojim vladaju visoki energetski naboj, eksplozije boja, halucinatorni muzički dizajn i ironija. «Tarantino je vratio adrenalin u kino dvorane», kažu kritičari. Naizgled je riječ o akcionom filmu čiju priču pokreće motiv osvete: Uma Thurman (koja izgleda bolje nego ikad) tumači lik The Bride, smjerne nevjeste koja biva pogođena u glavu na dan svog vjenčanja. Ubistvo je naručio njen bivši šef i ljubavnik, Bill (David Carradine) a izvršenje zadatka pripalo je nekadašnjim saveznicima iz «Deadly Viper Assassination Squad» (Lucy Liu, Daryl Hannah, Vivica A. Fox i Michael Madsen). Poslije pet godina provedenih u komi, The Bride je odlučna da se osveti svima koji su je iznevjerili.

Radnja filma Kill Bill dešava se u univezumu simulakruma, u svijetu koji samo izgleda i zvuči kao planeta Zemlja na početku 21.stoljeća. U toj simuliranoj stvarnosti koja je sastavljena od aluzija na azijske filmove (japanske, te «kung-fu» produkcije) i špageti vesterne, ne funkcioniraju ekonomske zakonitosti, policija, niti gravitacija. Zato npr. glavna junakinja i nosi žuto odijelo poput o onog kakvo je imao Bruce Lee u Game of Death a jedan od likova je i Sonny Chiba, zvijezda japanskih akcionih filmova. Vrhunac ovih asocijacija je lik Billa, koji predstavlja negaciju pravičnosti kakvu je zastupao Bruce Lee.

Kostimi, gluma i montaža savršeno prate priču. Kill Bill je sniman na lokacijama u Kini, Japanu, Meksiku i SAD-u a umjesto redizajniranja pop hitova, Tarantino u ovom filmu kombinuje muzičke motive Ennia Morriconea, Quincy Jonesa, Bernarda Hermana i drugih (iz filmova Da uomo a uomo, Ironside, Twisted Nerve) s nekoliko originalnih numera pisanih za Kill Bill u nevjerovatnu zvučnu avanturu.

Iako je pun brutalnih i jezovitih scena, Tarantino tvrdi da je nasilje na filmu samo pitanje estetike i da u ovom slučaju nije riječ o izazivanju šoka, već o izazivanju slike bola koje takvo nasilje proizvodi.

Konačno, Kill Bill se ne dešava u realnom svijetu i ta je činjenica uvijek naglašeno prisutna na platnu.