Film/TV
0

"Karaula" vratila publiku u hrvatska kina

FENA
Film "Karaula", komediju Rajka Grlića nastalu prema hit romanu Ante Tomića "Ništa nas ne smije iznenaditi", pogledalo je u prvom vikendu prikazivanja 10.064 gledalaca, čime je postala najgledaniji film u hrvatskim kinima u razdoblju od 30. marta do 2. aprila!

Uz Hrvatsku, film "Karaula" se istovremeno počeo prikazivati i u Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori te Bosni Hercegovini, dok u Sloveniji u redovnu kino distribuciju tek treba krenuti.

Uz Hrvatsku, "Karaula" prvo mjesto po gledanosti drži još i u Srbiji i Crnoj Gori (dosada ga je pogledalo 25.000 ljudi) te u Bosni i Hercegovini, gdje je svečana premijera održana u Sarajevu pred više hiljada gledalaca i Makedoniji.

Tako je "Karaula" postala prvi film koji u isto vrijeme drži poziciju najgledanijeg filma u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Makedoniji te Bosni i Hercegovini.

U hrvatskim kinima je tako "Karaula" po gledanosti ovaj vikend prestigla holivudske hitove poput "Pink Pantera", a nastavi li se ovakav trend gledanosti, "Karaula" je na najboljem putu da ponovi uspjeh filma "Što je muškarac bez brkova".

Radnja filma "Karaula" odvija se u malenoj karauli na jugoslavensko-albanskoj granici u proljeće 1987. godine, a snimanje je trajalo devet sedmica na autentičnim lokacijama na planini Galičica iznad Ohridskog jezera te u gradu Bitoli. Multinacionalna ekipa filma brojala je više od 150 članova, a na setu snimljen je i dokumentarni film Igora Mirkovića "Deseti film", priča o stvaranju "Karaule", desetog filma Rajka Grlića. "Karaula" je snimljena u koprodukciji institucija iz Hrvatske (uključujući Hrvatsku radioteleviziju i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske), Makedonije, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Austrije te Velike Britanije.

Uz Tonija Gojanovića, Emira Hadžihafizbegovića, Sergeja Trifunovića, u filmu se pojavljuje još niz sjajnih glumca predvođenih veteranom Bogdanom Diklićem i sjajnom makedonskom glumicom Vericom Nedeskom.