Film Srđana Vuletića
17

Kako se tokom opsade Sarajeva obilježavao 8. mart: Molba za kante vode i vjera u bolje sutra

I. S.
Insert iz filma
Insert iz filma
Bh. režiser Srđan Vuletić je 1993. godine, kao student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, snimio kratki film "8. mart u ratu". Snimio je kako je izgledalo obilježavanje Međunarodnog dana žena u izuzetno teškim uslovima.

"S obzirom na to da je rat, ne možemo imati nekih posebnih želja. Bezveze je sada očekivati nešto od nekoga", kazala je jedna djevojka, koju je Vuletić snimio na Ciglanama.

Zaustavio je i jedan stariji bračni par.

"Ja se upravo spremam da molim ove naše teritorijalce kada dođe cisterna da mi daju dvije kante vode za 8. mart. Ipak smo mi žene. Napravila sam kolač. To je ratni kolač, ali ipak pravi", rekla je žena. Muškarac je naveo da je išao na selo i donio joj prave ruže.

Vuletić je ranije u razgovoru za Klix.ba rekao da je sasvim slučajno naišao na skupinu ljudi koji prodaju i kupuju cvijeće.

"Tada je već završavala prva ratna zima, bila je krvava, teška... Ljudima su već bile uništene sve iluzije da će rat uskoro završiti. Zato mi je taj prizor izgledao sasvim nadrealno. Šokirao sam se. Instinktivno sam osjetio potrebu da zabilježim ono što vidim, da to na neki način dokumentujem", prisjetio se.

Dodao je da su velike medijske kuće su dolazile u Sarajevo kako bi snimile priloge o gradu pod opsadom, ali su ljude pretvorili u brojeve.

"Slično kao i danas kad čujete za Siriju, Ukrajinu, Jemen... Poginulo 16, ranjeno 10. Kroz svoje ratne dokumentarce sam želio pokazati da iza tih brojeva stoje normalni i civilizovani ljudi, natjerani da žive u nekim groznim uslovima, ali još uvijek imaju svoju ljudskost", ispričao je.