Prošle su 53 godine
534

Kako je izgledala premijera "Bitke na Neretvi": Rijeke ljudi, a Tito i Jovanka u prvom redu

N. O.
Inserti iz dokumentarca "Svjetska premijera"
Inserti iz dokumentarca "Svjetska premijera"
Filmski centar Sarajevo objavio je isječke dokumentarca "Svjetska premijera" iz 1970. godine koji prikazuje kako je izgledala premijera filma "Bitka na Neretvi" prije tačno 53 godine.

"Na današnji dan, prije 53 godine, povodom otvaranja kompleksa Skenderija, održana je svjetska premijera filma 'Bitka na Neretvi' (1969.) reditelja Veljka Bulajića", navode na stranici Filmskog centra Sarajevo.

Dokumentarac "Svjetska premijera" 1970. godine čije isječke prikazuje video objavljen na Instagramu režirao je Slobodan Jovičić i prati čitav događaj, premijeru i zvanice koje su joj prisustvovale.

"Pored toga što svjedoči o historiji, smatramo da je film značajan zbog svoje glumačke postave koju čine vrhunski glumci naših prostora kao što su Velimir Bata Živojinović, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik i drugi koji čine bogatu baštinu Jugoslovenske kinematografije", navode dalje iz Filmskog centra.

Video prikazuje "rijeku" ljudi dok na zimi i snijegu idu na premijeru, a potom Milenu Dravić, Batu Živojinovića, Borisa Dvornika kako se kreću ka Skenderiji. Tu su i nezaobilazni Tito i Jovanka u prvom redu sale.

"Uz podršku Fonda američkih ambasadora u cilju očuvanja filmske kulturne baštine naše zemlje Filmski Centar Sarajevo realizirao je nabavku izuzetno vrijedne opreme, što će u narednom periodu omogućiti da se u Sarajevu vrši digitalizacija bh. filmova koja se do sada radila izvan naše zemlje", poručili su.