Odlazak Minje Subote
319

Kako je inžinjer elektrotehnike muzikom uljepšao mnogobrojna djetinjstva

N. C.
Regiju je potresla vijest o smrti voditelja Minje Subote, autora legendarnog Muzičkog tobogana, dječije emisije poznate širom bivše Jugoslavije, uz koju su odrasle brojne generacije mališana.

Muzički tobogan je pomogao djeci da upoznaju najistaknutije muzičare i uz poznate kompozitore stvore više od 200 pjesama koje su interpretirali najpopularniji jugoslavenski pjevači: Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Đorđe Balašević, Bajaga i mnogi drugi.

Emisija se prikazivala 18 godina i rušila je rekorde gledanosti. Upravo zahvaljujući toj emisiji nastali su stihovi za 150 pjesama, od kojih su mnoge postale dječji evergreeni uz koje mališani odrastaju i danas.

Napisao je brojne pjesme za djecu, kao što su "Razbole se lisica", "Išli smo u Afriku", "Slon lepotan Dondolan", "Deca su ukras sveta", "Rekao sam brezi i topoli" i brojne druge.

Veliki je broj onih koji su svoje prve korake u svijet umjetnosti napravili u "Muzičkom toboganu". Poslije 18 godina emitovanja nastupila je pauza, a onda je "Muzički tobogan" nastavio da se prikazuje 2007. i 2008. godine na prvom programu Radio televizije Srbije.

Radio je kao autor i voditelj i na drugim uspješnim serijama kao što su: "Od glave do pete", "Igre bez granica", "Željoteka", "Sve igračke sveta", "Muzički balon", "Nedeljno popodne", "Zvezdana žurka", "Dete je čovek važan". Autor je knjige "Kako smo zabavljali Tita".

Milan Minja Subota rođen je u Sarajevu 8. novembra 1938. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao je diplomu inžinjera elektrotehnike.

Kao kompozitor napisao je mnoge pjesme i šansone, a kao solo pjevač snimio je veliki broj albuma u Jugoslaviji i Rusiji.