Uz panel diskusiju
367

Kad nestane majki, ostat će istina: U Sarajevu prikazan film "Glasovi Srebrenice"

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Cinema for Peace Foundation danas je organizovala prikazivanje filma "Glasovi Srebrenice" u Anti-Covid centru, u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Nakon prikazivanja filma, koji daje sliku neopisivog nasilja i nečovječnosti tokom genocida u Srebrenici, održana je diskusija, u kojoj su panelisti bili: predstavnik preživjelih, predsjedavajući panela Hasan Nuhanović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić, te direktorica Međunarodne organizacije za nestale (ICMP) Kathryne Bomberger, koja se javila putem video linka.

"Dio svjedočenja pohranjen je već u Memorijalnom centru Srebrenica, dio je u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti u Sarajevu. Na kraju, kolekcija tih izjava naći će se u arhivi Memorijalnog centra Srebrenica Potočari", objasnio je predstavnik preživjelih Hasan Nuhanović nakon prikazivanja filma.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" i jedna od sudionica filma Munira Subašić naglasila je da ovaj film znači svima koji su povezani sa Srebrenicom.

"Jednom kad nestane majki, istina ostaje. Posebno za buduće generacije, omladinu koja treba zajedno da živi. Nije za majke, mi znamo istinu. Hoću da moja unučad imaju prijatelje i među ljudima drugih nacionalnosti. Ali kako, ako ne znaju istinu, ako dio naroda koji negira genocid nije prošao kroz istinu i nije se oslobodio mržnje", rekla je.

Opsežan materijal prikazan u filmu služi rekonstruiranju događaja u i oko Srebrenice u ljeto 1995. godine, a razgovori vođeni u filmu su snimljeni specijalno za potrebe ovog filma.