Kinopremijera "Sevdah za Karima"
0

Kad fatalna Beograđanka zavede mlade muslimane

Sarajevo-x.com
Ona je mlada i atrativna Beograđanka, zove se Ivana (Marija Karan). Uzima od života ono što hoće, a hoće sve. U Sarajevu je jer voli žestokog momka Juku (Adnan Hasković), koji je podsjeća na njen seks simbol - Vučka, maskotu zimske olimpijade u Sarajevu. Njih dvoje zajedno opljačkaju lokalnu džamiju.

Treći član njihove družine je Karim (Amar Selimović), deminer i islamski vjernik. Ima sestru Džemilu (Asli Bayram), koja studira arapsku književnost i koja se voli družiti sa slikarom Mirzom (Mirvad Kurić), također posvećenom islamu.

Ivana zavede mladog Karima, zato će u ovom ljubavnom trouglu njih dvoje morati platiti skupu cijenu – Juka siluje Ivanu pred Karimovim očima. To Karima odvodi još dublje putevima vjere i pretvara u kritičara američke spoljne politike prema muslimanima u svijetu. Ali to ga neće odvesti putem terorizma i militantnog vehabizma...

Ovo je kratki siže filma "Sevdah za Karima" Jasmina Durakovića koji će svoju kino premijeru u Sarajevu imati 18. februara, u popularnom Meeting Pointu. Također, u sklopu bh. distribucije, u subotu, 5. februara, zakazana je i premijera filma u Bosanskoj Krupi, dok se tokom mjeseca marta očekuju kino premijere filma u Zenici, Bihaću, Bugojnu, Brčkom i drugim bh. gradovima.

"Sevdah za Karima" je drugi igrani film Jasmina Durakovića, koji je ujedno i potpisnik scenarija, dok je koscenarista talentovani bh. pisac Asmir Kujović. U filmu igraju mladi bh. glumci, a pored spomenutih Selimovića, Haskovića i Kurića, tu su i Sadžida Šetić, Semir Krivić, Edhem Husić, Haris Burina, te veteran bh. glumišta Muharem Osmić.

Posebnu atraktivnost filma čine glavne ženske uloge u kojima se pojavljuju dvije velike regionalne i evropske zvijezde - Marija Karan, srbijanska zvijezda u usponu koja se trenutno nalazi u Hollywoodu ,gdje promovira svoj novi film "The Rite", u kojem glumi uz velikana filmskog platna, Anthonyja Hopkinsa; i Asli Bayram, tursko-njemačka glumica evropskog renomea.

Direktor fotografije u ovom filmu je Šahin Šišić, dok je muziku radio Brano Jakubović (Dubioza kolektiv).

Film "Sevdah za Karima" premijerno je otvorio takmičarski program 16. SFF-a , dok je na najvećem međunarodnom filmskom festivalu u Mađarskoj dobio nagradu European Capitol of Culture Pecs Award 2010. Film je krajem prošlog mjeseca prikazan na 34. Gothenburg Film Festivalu, a tokom ovog mjeseca bit će prezentiran i na festivalima u Rotterdamu i Berlinu.