Film/TV
0

Jude Law planira povratak u Afganistan

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Filmska zvijezda Jude Law planira otputovati u Afganistan kako bi predstavio film o miru u svijetu.

Glumac je prošlog ljeta bio u tajnoj posjeti ovoj zemlji, gdje je upoznao afganistanske dužnosnike vlasti, starješine sela i obične ljude kako bi s njima razgovarao o UN-ovom godišnjem danu mira.

“Oni nisu imali pojma ko sam ja”, priznao je glumac na Kanskom filmskom festival. “Tamo sam stvarno bio u ulozi B kamermana”.

Krajnji rezultat urađenih snimki je dokumentarac “The Day After Peace”, koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu.

UN je tajno glasao kako bi usvojio Svjetski dan mira 2001. godine, i to nakon kampanje koju je pokrenuo prijatelj Jude Lawa, britanski režiser Jeremy Gilley. Njegov dokumentarac iz 1999. godine, “Peace One Day”, je bio iskorišten u svrhu lobiranja članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Novi film je utemeljen na originalnom dokumentarcu i prati Gilleyeve napore da nagovori vladu, policiju i stanovništvo da ispoštuju Svjetski dan mira. Law tumači ulogu u promotivnom spotu kampanje, tokom koje je nagovoren na osmodnevno putovanje u Afganistan.

“On je bio nevjerovatna podrška”, izjavio je Gilley. “Mnogo je rizikovao i ne mogu opisati koliko mnogo to znači”.

Među ostalim slavnim osobama koje su se pridružile kampanji našle su se Annie Lennox i Angelina Jolie, koja se u filmu vidi kako posjećuje Gilleyev skromni dom u Britaniji.

Law, poznat po ulogama u filmovima “Cold Mountain” i “Alfie”, je izjavio da je u filmu želio uvrstiti čak i veće holivudske zvijezde. Glumac je, kako prenosi BBC, obećao da će se vratiti u Afganistan kako bi prikazao film.