Film/TV
0

Jubilarni Berlinale bez izrazitih favorita, u subotu dodjela Medvjeda

FENA
Glavni glumci i rediteljica filma "50 nijansi siva" u Berlinu (Foto: AFP)
Glavni glumci i rediteljica filma "50 nijansi siva" u Berlinu (Foto: AFP)
Jubilarni, 65. Berlinale, ulazi u završnu fazu i jedan dan uoči završetka i svečanosti dodjele nagrada, još uvijek se ne nazire jasan favorit.

Od 19 filmova, koliko ih se u službenom takmičarskom programu takmiče za jedan od "Medvjeda" Berlinalea, dosad se po reakcijama novinara najviše ističe njemački film "Victoria".

Film je prikazan još u subotu, a tematizira nekoliko sati u životu mlade Španjolke koja se nalazi na radu u Berlinu i koja kroz površno poznanstvo upadne u neprilike. Film se ističe i po tomu što je snimljen bez rezova, u jednom kadru, a njemački mediji su primijetili i socijalnu notu zbog pogleda na život mladih Španjolaca, koji zbog krize u vlastitoj zemlji u velikom broju posljednjih godina dolaze u Njemačku te posebno u Berlin.

Drugi skriveni favorit novinara je čileanski film "El Club", koji se bavi problematikom zlostavljanja djece od dužnosnika katoličke crkve.

Po općem mišljenju medija, dva favorita i veterana Berlinalea Werner Herzog i Terrence Malick, razočarali su svojim nastupom na ovogodišnjoj smotri filma u Berlinu.

Kritičari se slažu da su oba redatelja ostvarila vizualno upečatljive filmove - Herzog u "Kraljici pustinje" o životu naučnice i avanturistice Gertrude Bell, s Nicole Kidman u glavnoj ulozi, a Mallick s filmom "Kralj pehara", o smislu života i ispraznosti Hollywooda, no ocjenjuju da su daleko od svoje nekadašnje snage.

U četvrtak je pažnju publike i kritike privukao film "Zaklete djevice", koji tematizira fenomen preuzimanja muške uloge kod djevojaka u tradicionalnim porodicama bez muških članova. Film talijanske redateljice Laure Bispuri nastao je u saradnji producentskih kuća iz Italije, Švicarske, Njemačke, Albanije te Kosova pa je tako ovaj film i prvi film u takmičarskom programu Berlinalea u kojem je sudjelovala i kinematografija ove mlade države.

Direktor Berlinalea Dieter Kosslick kazao je da je program ovogodišnjeg festivala u znaku "snažnih žena u ekstremnim situacijama", što je već na samom početku potvrdio i film kojim je festival otvoren.

U sklopu takmičarskog programa ali izvan konkurencije, prikazan je i najnoviji film njemačkog redatelja Wima Wendersa "Sve će biti u redu", koji su i kritika i publika prihvatile pozitivno. Wendersu je na ovogodišnjem Berlinaleu dodijeljena i nagrada za životno djelo, a u programu Hommage su prikazana i njegova najvažnija ostvarenja.

Na početku festivala, u sklopu programa Forum, bio je prikazan i film "Flotel Europa", mladog danskog redatelja bosanskohercegovačkog porijekla Vladimira Tomića. Film se kroz originalne VHS snimke osvrće na život u smještaju za izbjeglice, organiziranom na brodu koji je bio smješten u kopenhaškoj luci u prvoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća.

Tokom Berlinalea premjerno je prikazana i dugoočekivena ekranizacija bestselera "50 nijansi sive". Film je kritika, suprotno očekivanjima, uglavnom popratila pozitivnim osvrtima.

Tokom Berlinalea, koji je započeo 5. februara, a traje do nedjelje, kada je tradicionalno dan za publiku, u sklopu samog programa se prikazuje 441 film, a približno toliko se prikaže i na filmskom sajmu European Film Market, koji se održava usporedno s Berlinaleom.

Imena dobitnika nagrada žirija, na čijem je čelu ove godine američki redatelj Darren Aronofsky, bit će proglašena na svečanosti u subotu uvečer.