Srbijanska glumica
7

Jovana Stojiljković: Važno je dati svoj maksimum jer svaka uloga je preporuka za sljedeću

E. Lj.
Jovana Stojiljković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jovana Stojiljković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Perspektivna srbijanska glumica Jovana Stojiljković članica je žirija Takmičarskog programa - igrani film 25. Sarajevo Film Festivala. Činjenica je da je pred njom i njenim kolegama iz žirija težak posao, no bez obzira na to Stojiljković ističe da je sretna i zadovoljna zbog uloge koja joj je povjerena.

"Gledali smo uglavnom jutarnje projekcije kako bismo imali vremena diskutovati o nagradama. Ritam jeste bio naporan i zaista se stalno nešto događa, ali to je velika prednost SFF-a", rekla je Stojiljković.

Ne krije sreću i zadovoljstvo zbog uloge članice žirija koja joj je povjerena, no priznaje da je pred njom i njenim kolegama iz žirija teška i veoma odgovorna odluka.

"Kada sam dobila poziv da budem članica žirija uplašila sam se, jer sam i tada bila svjesna odgovornosti. Međutim, to je u isto vrijeme i velika čast. Sada kad sam tu, ne djeluje mi više toliko strašno. Sa mnom u žiriju su divni i veliki, ali veoma normalni ljudi. Sretna sam što mogu čuti njihove priče, razmijeniti iskustva, ali i pogledati sjajne filmove. Odluka će biti teška, ali sigurna sam da ćemo donijeti pravu odluku", rekla je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Priča nam kako je i ranijih godina prisustvovala određenim programima SFF-a.

"Prije nekoliko godina je u Takmičarskom programu bio film 'Panama', to je film u kojem sam ostvarila prvu glavnu ulogu. Te godine sam bila i dio Talent Campusa, imala priliku razgovarati s ljudima iz cijele Jugoistočne Evrope, razmijeniti mišljenja, iskustva, način rada... Te radionice su bile odlične, ali najvažnije je svakako povezivanje s vršnjacima. Nakon toga sam dolazila na SFF s ekipama serija 'Senke nad Balkanom ' i 'Jutro će promeniti sve'", ispričala je.

"Imala sam priliku biti u Sarajevu i kada nije festival. Zaljubljena sam u ovaj grad, atmosfera je uvijek dobra, a ljudi topli i prijatni. Sjajno je i tokom festivala. Ovo je ipak najvažniji festival u regionu, sjajno je što se ovdje prave sjajni dogovori i zaista je mnogo stvari zbog kojih svi trebamo njegovati ovaj festival", rekla je.

Stojiljković je jedna od najangažovanijih glumica svoje generacije u Srbiji, uspješno niže uloge u pozorištu, na televiziji i na filmu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Trudim se biti iskrena, poštena i raditi najbolje što mogu i vjerovatno zbog toga mogu ponosno stati iza svega što sam do sada radila. Ritam je često bio naporan, naročito u posljednje tri godine, imala sam mnogo posla i te obaveze su postale dio moje svakodnevnice. Svaka uloga mi je bila preporuka za sljedeću i zbog toga je najvažnije u svemu što radite dati maksimum", poručila je.

Svaki novi projekt donio joj je drugačiju ulogu, no nikada joj nije bio problem identifikovati se s likom koji treba glumiti.

"Moram se identifikovati kako bi ta uloga oživjela i bila autentična. Sretna sam što me reditelji ne zovu za slične uloge, to je razlog zbog kojeg je svaka uloga istraživanje i rad na sebi. To je najvažnije. Osim toga, radila sam uglavnom neke aktuelne priče - od filma 'Šavovi' koji se bavi temom ukradenih beba iz porodilišta do serije 'Jutro će promeniti sve' koja govori o problemima mladih ljudi. Drago mi je što sam dio aktuelnih priča, mislim da je to važno", rekla je Stojiljković na kraju razgovora.

Nakon Sarajevo Film Festivala Stojiljković se vraća u rodni Beograd gdje je čeka nastavak snimanja serije i drugog dijela filma "Južni vetar".