Čitajte večeras
62

Jovan Marjanović u velikom intervjuu za Klix.ba govorio o preuzimanju uloge direktora SFF-a

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Jovan Marjanović je u intervjuu za Klix.ba, kojeg ćete moći u cijelosti pročitati večeras, govorio je o preuzimanju uloge direktora Sarajevo Film Festivala, svojim počecima na festivalu, planovima i bosanskohercegovačkoj kinematografiji.

Festival je pratio od njegovog drugog izdanja, kada bi ljeti dolazio kući iz Izraela, gdje je živio.

"Nakon internata i završetka srednjoškolskog obrazovanja, povratkom u Sarajevo bilo mi je prirodno da uz studij i radim. Moj prvi posao je bio na građevini, a onda na festivalu. Prvo sam radio u odjelu dizajna, a onda u tehničkom, odnosno na postavljanju stolica, skele i platna na Metalcu. Nakon toga sam bio zadužen za prikazivanje i titlovanje filmova. Kada smo radili distribuciju filma ‘Ničija zemlja’ Danisa Tanovića tokom 2001. i 2002. godine s ekipom putujućeg kina obišao sam veliki dio BiH. Stalno smo bili na putu s tim filmom…", prisjetio se Marjanović.

Uz SFF-ov CineLink je od samog početka. Govorio je i o tome zašto se odlučio baviti produkcijom.

"Producentski posao mi je izazov. Umjesto rada na jednom segmentu umjetničkog djela ili samo u jednoj fazi njegovog nastanka, izazov mi je cijeli proces rada - od ideje do gledaoca", objasnio je.

Moći ćete pročitati i Marjanovićevo mišljenje o SFF-u kao brendu, organizaciji ovogodišnjeg izdanja te o filmskim zvijezdama koje dolaze u Sarajevo. O našoj kinematografiji je kazao:

"Mislim da je pred bosanskohercegovačkom kinematografijom značajna promjena paradigme. Nismo iznjedrili novu generaciju filmskih autora."

Govorio je i o budžetima za kinematografiju i ulozi javnih RTV servisa.

Cijeli intervju ekskluzivno za Klix.ba pročitajte večeras u 21 sat.