Vizuelna poslastica
59

Još jedan kraj svijeta: Tom Hanks kao posljednji čovjek na planeti pokorio streaming

Piše: Ines Mrenica
Distopijski film "Finch" objavljen je na streaming platformi Apple TV +, predstavljajući vizuelnu poslasticu, u kojoj posljednji čovjek na planeti surađuje s robotom i psom. Apokalipsa nikada nije bila izvjesnija, a ako do nje dođe, neka je "ishendla" Tom Hanks.
Nema sumnje da svaki film u kojem se pojavi Tom Hanks, jedan od najslavnijih i najtraženijih glumaca današnjice, izazove pravu pomutnju na box officeu, ali je isto tako vidljivo da američki glumac u posljednje vrijeme vrši strogu selekciju filmskih sadržaja u kojima pristaje učestvovati. Apple TV + je 5. novembra objavio dugoočekivani naslov "Finch", još jedan postapokaliptični film koji može okupiti cijelu porodicu ispred ekrana, a u kojem zaštitno lice našeg sretnog djetinjstva pokušava preživjeti sam. Dobro, nije baš potpuno sam, jer mu društvo prave njegov pas i neobičan robot.

Streaming servis Apple TV + je, prisjetimo se, prošle godine imao jedan od najvećih potencijalnih kino hitova s Hanksom u glavnoj ulozi, ratni film "Greyhound", koji je umjesto u kino dvoranama završio na streaming platformi. Novi vizuelno zapanjujući, kako je to davno definirala stereotipna sintagma opisujući raskošno snimljene epske i naučno-fantastične filmove, vodi nas u samo srce postapokalipse, a govori o čovjeku koji nakon kataklizmične solarne oluje pokušava preživjeti sve distopijske nedaće koje su snašle njega, njegovog odanog psa i šeprtljavog robota.

Egzistencijalna prašina

Deset godina je prošlo od solarne oluje koja je uništila ozonski omotač, pa sada temperature na Zemlji dostižu i 70 stepeni celzijusa. Inžinjer robotike Finch živi u bunkeru, sa svojim psom Goodyearom. Napolju dominira pejzaž koji bi se dao opisati kao neka kombinacija "Mad Maxa" i "Dune". Radioaktivna prašina i smrtonosno sunce uništavaju sve pred sobom, ali tu u egzistencijalnu jezu (gdje čovjek kaže zbogom hrani i svemu ostalom) na trenutke prekida optimizam, jer je film pun nade da čovječanstvo može biti spašeno ako naučimo lekciju o prijateljstvu i dijeljenju emocija.

Finch se nalazi u opustošenom St. Louisu, provodeći bunkerske dane tako što baca lopticu preslatkoj čupavoj "džukeli" Goodyearu. U toku su finalni radovi i posljednji intelektualni napori pri realizaciji robota kojeg Finch sastavlja od odbačenih starih dijelova softvera, a njemu će uskoro biti udahnut život. Kako je Finchovo zdravlje na izmaku, robot se kreira kako bi boravio sa psom u odsustvu gazde. "Asimovom zakonu robotike" dodana je još jedna komanda, onda koja nalaže da kada Finch nije tu, robot radi za dobrobit psa. Uskoro, robot Jeff (glas posudio Caleb Landry Jones), oživljava, a potom sva trojica kreću na “on the road” avanturu, bježeći ka San Franciscu pred naletima radioaktivne oluje.

"Finch" je na trenutke vrlo duhovit, ponajviše u situacijama kada je robot prisiljen učiti o tome kako je biti čovjek, ma koliko je zbunjen upravo ljudskim emocijama.

"Finch" je režirao Miguel Sapochnik, dobitnik dva Emmyja za rad na seriji "Game of Thrones". Snimljen na lokacijama Novog Meksika, film je prvobitno nosio naslov "BIOS" i trebalo da se pojavi u kinima u oktobru prošle godine, ali ga je zadesila ista pandemijska sudbina kao i "Greyhound". Universal se naposlijetku odlučio promijeniti naslov u "Finch" i prodati ga Appleovom streaming servisu. U svega nekoliko dana od početka prikazivanja, film je nahvaljen isključivo kada su u pitanju glumačke vještine američkog glumca, a kritiziran zbog činjenice da u postapokaliptičnom podžanru nije ponudio ništa više od stereotipnih i već viđenih senzacija. Međutim, ništa neće odmoći činjenici da se za njim "luđački" poseže na internetu.

Prije dvadeset godina, istu poruku je poslala priča filma "Cast Away", u kojem je Tom Hanks dokazao kako potpuno sam može nositi priču filma. Preživljavanje uposlenika FedExa, čiji se avion srušio iznad Pacifika, uvelike je olakšavalo prisustvo neobičnog prijatelja. Na izolovanom otoku društvo Tomu Hanksu je pravio Wilson, odbojkaška lopta s nacrtanim licem, svjedočeći o tome kako je sve što nam je potrebno da bismo održali zdrav razum u ekstremnim situacijama zapravo razgovor i neko lice kojem ćemo se ispovjediti i s kojim ćemo se smijati. Prisjetimo se, najduhovitiji filmski prizor prijateljstva između čovjeka i psa pokazao je upravo Tom Hanks u filmu "Turner i Hooch" iz 1989. godine, kada mu je bull mastif sve izbalavio cijeli stan i pojeo sve živce.

Danas, više nego li ikada prije stvarnost počinje ličiti na filmove. Čovjek je zaglavljen u prašini, a njegova je budućnost ostavljena na milost i nemilost najnovijoj opasnosti, onoj koju zovu klimatskim promjenama. Iako se "Finch" pojavljuje u prijelomnom trenutku, u kojem život na Zemlji biva izložen brojnim pošastima, Hollywood preko njega i brojnih filmova i dalje plasira priče o superherojima koje bolji život očekuje ukoliko ih posluži malo sreće ili ukoliko krenu ka američkom zapadu (u ovo slučaju San Francisku, prema kojem se upućuje simpatičnio trio).