Velika odgovornost
0

Jolie: O ratu u Bosni je u mojoj glavi odzvanjalo pitanje "Zašto"

Sarajevo-x.com
Angelina Jolie (Foto: AFP)
Angelina Jolie (Foto: AFP)
O ratu u Bosni su u mojoj glavi uvijek odzvanjala pitanja, zašto i kako se takvo nešto moglo desiti '90-ih godina i kako je to moglo trajati četiri godine, a da niko ništa ne uradi, kazala je Angelina Jolie u jednom TV intervjuu kada ju je voditelj upitao zašto je za temu svog rediteljskog prvijenca "U zemlji krvi i meda" odabrala baš rat u BiH.

Holivudska glumica se pitala kako se jedan tako krvavi sukob mogao odigrati na samo 40 minuta od Italije.

"I što sam više čitala o silovanjima i koncentracionim logorima sve sam manje razumijevala, a željela sam razumjeti i odlučila sam se upustiti u istraživanje za koje sam mislila da će ostati u mojoj ladici", naglasila je Jolie te dodala da je o ratu u Bosni znala veoma malo.

"Uvijek sam osjećala odgovornost da moram naučiti više. Imala sam 17 godina kada je rat počeo, a proteklih 10 godina sam provela putujući po svijetu obilazeći ratna i postratna područja. Upoznala sam ljude koji su zbog ratnih dešavanja patili i dok sam radila na tome da pomognem ljudima da zaliječe te traume nisam mogla da se ne pitam zašto je moralo otići tako daleko", kazala je Jolie.

U emisiji je gostovala i bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović koja igra glavnu ulogu u filmu "U zemlji krvi i meda".

Na pitanje koliko se ovo glumačko iskustvo razlikovalo od svega ostalog što je radila, Zana je kazala da je, prije svega, bilo veoma lično i da je, zbog toga što je Bosanka, osjećala veliku odgovornost dok je igrala lik koji je živio u tom historijskom periodu.

I kao što je film težak za gledatelje, za glumce je bio težak proces njegovog nastajanja.

"Bilo je to veoma teško odglumiti. Prva scena koju smo snimili bila je ona u kojoj odvode žene u koncentracioni logor gdje odmah počinju silovanja. Kasnije sam pomislila 'Bože, zašto smo baš tu scenu morali prvu snimiti', međutim Angelina je napravila dobar potez, jer smo u startu morali znati da neće biti lako", kazala je Marjanović.

Jolie je još jednom naglasila da je ovim filmom htjela skrenuti pažnju na stradanje žena u ratu.

"Upoznala sam puno žena koje su mi pričale o silovanjima i kako su u ratu bile zarobljene ili su bile korištene kao živi šiti ili su morale gledati svoje majke kako se skidaju i plešu pred vojnicima", kazala je Jolie naglasivši da je svjesna da se radi o teškom filmu za gledatelje, ali da je to i bila njena namjera.

"U tom slučaju ćete izaći iz kina i poželjet ćete nešto promijeniti, poželjet ćete da se to nikada nije desilo, a čak se ne radi o stvarnosti nego o filmu", zaključuje Jolie.