Ko je vaš favorit?
64

Joker Heatha Ledgera omiljeni je zločinac filmoljubaca: Ovo je lista prvih 10

DP
Antiheroj je izglasan najboljim među najgorima, a saznajte na kojem su mjestu Hannibal i Voldemort.

Zločinci su filmski likovi koje mrzimo voljeti jer nam nerijetko pružaju više zabave od samih superheroja i dobričina. Kontroverzni su i neumoljivi u ostvarenju svojih paklenih planova. Iako je puno toga u vezi s njima odbojno, posjeduju uvrnuti šarm zbog kojega s uzbuđenjem iščekujemo svaku sljedeću scenu u kojoj će se pojaviti.

Korisnici internetske stranice Ranker imali su priliku izglasati deset omiljenih filmskih zločinaca svih vremena. Uprkos velikim imenima fikcije od horor filmova do ikona Marvelovog filmskog svemira, na vrhu liste negativaca našao se Joker, kojeg je Heath Ledger 2008. oživio u ostvarenju Christophera Nolana Mračni vitez.

Ovaj je kultni antiheroj jedinstvena vrsta lošeg momka za kojega navijamo. Heath Ledger je uspio Batmanovom gorkom neprijatelju podariti trodimenzionalnu slojevitost kakva se ne postiže često, što su prepoznali i gledatelji i kritičari.

Tokom snimanja vodio je dnevnik ispunjenim zapisima i crtežima koji su služili kao inspiracija za Jokera

Heath Ledger, glumac porijeklom iz Australije, preminuo je 2008. nakon smrtonosne mješavine različitih lijekova. Život je izgubio ubrzo nakon završetka snimanja filma Mračni vitez, a za svoju verziju Jokera posthumno je nagrađen brojnim glumačkim priznanjima, uključujući i Oscara za Najbolju sporednu mušku ulogu.

Njegov otac, Kim, otkrio je nakon sinovljeve smrti koliko je Heath bio predan spremanju uloge (UNILAD).

"Zaključao se u hotelsku sobu i nije izlazio sedmicama. Radio je na građenju svog lika. To je bilo tipično za njega. On je bio takav. Volio je uroniti u svoj lik, ali je ovoga puta otišao predaleko", izjavio je jednom prilikom Kim.

Reditelj Christopher tvrdi da je Ledger došao kod njega tražeći da glumi Jokera i da je bio "gladan" te uloge.

Joker je odmjerio snage s jakom konkurencijom

Pored pobjednika Jokera, na listi deset najvećih filmskih zločinaca na internetskoj stranici Ranker pronašla su se još neka poznata imena, i to po sljedećem redoslijedu:

  1. Darth Vader – serijal Zvjezdani ratovi

  2. Hannibal Lecter – Kad jaganjci utihnu

  1. Lord Voldemort –  serijal Harry Potter

  2. Freddy Krueger – serijal Strava u Ulici Brijestova

  3. Jack Torrance – Isijavanje

  4. Emperor Palpatine – serijal Zvjezdani ratovi

  5. Agent Smith – serijal The Matrix

  1. The T-800 – Terminator

  2. Magneto – serijal filmova X-Men.