Dodjela u februaru
13

"Joker" dominira sa osvojenih 11 nominacija za BAFTA nagrade

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
"Joker", mračna drama o jednom od najpoznatijih zlikovaca iz stripa ima najviše, čak 11 nominacija za ovogodišnju nagradu Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA).

Po deset nominacija imaju Netflixov "Irac" (Irishman) Martina Scorseseja i "Bilo jednom u Hollywoodu" (Once Upon A Time In Hollywood) Quentina Tarantina koji je i ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa za najbolju komediju.

Za njima slijedi ratna drama 1917., koja ima devet nominacija, ali je i dobitnica Zlatnih globusa za najbolju dramu i režisera Sama Mendesa.

Ta će se četiri filma za glavnu nagradu boriti sa "Parazitom" južnokorejskog reditelja Bong Joon-hoa.

Joaquin Phoenix, izuzetno hvaljen za ulogu Jokera, nominovan je za najboljeg glumca, u konkurenciji sa Leonardom DiCaprijom za "Bilo jednom u Hollywoodu", Adamom Driverom za "Bračnu priču", Taronom Egertonom Rocketmanu i Jonathanom Pryceom, nominovanom za ulogu Franje u "Dvojici papa".

Međutim, čim je BAFTA objavila nominacije u glavnim kategorijama, krenule su kritike za dominaciju bijelaca u glumačkim i muškaraca u režiserskoj kategoriji.

Za najbolje glumice nominovane su Scarlett Johansson (Bračna priča), Saoirse Ronan za posljednju adaptaciju "Malih žena", Charlize Theron (One su bombe), Jessie Buckley (Divlja ruža) i Renee Zellweger (Judy).

Johansson je nominovana i za najbolju sporednu žensku ulogu (Jojo Rabbit), u kategoriji u kojoj će joj društvo praviti Laura Dern, Florence Pugh i dvostruko nominovana Margot Robbie (One su bombe i Bilo jednom u Hollywoodu).

Za najbolju mušku ulogu nominovani su Al Pacino i Joe Pesci za "Irca", Tom Hanks za "Prekrasan dan u susjedstvu", Anthony Hopkins za ulogu Benedikta u "Dvojici papa" i Brad Pitt za "Bilo jednom u Hollywoodu".

Na pitanje da se glumačke kategorije "čine vrlo bijele", izvršna direktorica BAFTA-e Amanda Berry odgovorila je BBC-ju da i ona to pomislila kada je prvi put pogledala popis nominovanih.

"Ali, to nije nepoštovanje ni prema kome, lista je nevjerovatno jaka", dodala je.

Dodjela nagrada planirana je za početak februara.