Film/TV
0

John Malkovich glumi austrijskog slikara

NINA
U filmu koji će se početi snimati ovog ljeta u Austriji i Njemačkoj, američki glumac John Malkovich glumit će slavnog austrijskog slikara Gustava Klimta.

Film, koji će režirati čileanski redatilj Raúl Ruiz, počet će s radnjom 1900. i svjetskom izložbom u Parizu, a prikazat će Klimtovih posljednjih osamnaest godina života i njegovu borbu za seksualnom i umjetničkom slobodom.

Radi se o koprodukciji nekoliko evropskih filmskih kuća, koja će biti prikazana na filmskom festivalu u Cannesu 2005.

Njemačka glumica Veronika Ferres najvjerojatnije će glumiti Emilie Floege, sentimentalnu Klimtovu družicu, iako producenti još uvijek pregovaraju s francuskom zvijezdom Sophie Marceau.

Gustav Klimt (1862. - 1918.) bio je jedan od najinovativnijih i najkontroverznijih umjetnika početka dvadesetog stoljeća. U 1880-ima i 1890-ima je izrađivao murale za javne zgrade, uključujući i zgradu bečkog Burgtheatera i novog Muzeja povijesti umjetnosti u klasično-realističnom stilu.

Klimtovi murali za zgradu Bečkog sveučilišta koje je 1894. naručila država, oštro su kritizirani zbog njegova iznimnog eksperimentalizma - fantastične mašte i jednostavnog dekorativnog stila.

Dijelom zbog te reakcije, Klimt je 1897. pomogao buđenju secesije - grupi umjetnika koji su se pobunili protiv konzervativne Umjetničke akademije.

"Poljubac", Gustava Klimta
Nakon 1900. svoju je pažnju usredotočio na portrete i pejzaže, iako je i u tom periodu napravio dva najznačajnija murala. Klimt je svoja ljeta uglavnom provodio na jezeru Attersee, nedaleko od Salzburga, gdje je dobio inspiraciju za mnoga svoja djela i gdje je 1907./1908. naslikao "Poljubac", djelo po kojem je i danas poznat.