Emotivni Joker
99

Joaquin Phoenix nakon dodjele Oscara pričao o čovječanstvu, kravama i svojoj sebičnosti

I. P.
Joaquin Phoenix osvojio je danas Oscara kao najbolji glumac u filmu "Joker", a prihvatanje nagrade iskoristio je za slanje poruke o ne tako slavnoj ulozi čovjeka na planeti Zemlji.

"Osjećam puno zahvalnosti. Ne osjećam se izdignutim iznad svojih kolega koji su također bili nominovani, niti izdignutim iznad bilo koga u ovoj prostoriji, jer dijelimo istu ljubav - ljubav prema filmu. Ovaj vid izražavanja poklonio mi je izvanredan život i ne znam gdje bih bio bez njega", rekao je Phoenix.

On je zatim put govora skrenuo ka onome što je unaprijed pripremio, a riječ je o pozivu na bolje čovječanstvo koje neće zloupotrebljavati svoju dominaciju nad drugim vrstama.

"Postali smo odvojeni od prirodnog svijeta. Mnogi od nas vjeruju da smo centar svemira. Prirodu rušimo zbog njenih resursa. Mislimo da možemo vještački oploditi kravu i ukrasti njenu bebu iako ona za njom nepobitno plače. Onda uzmemo mlijeko namijenjeno teletu i stavljamo ga u kafu ili kornfleks", rekao je Phoenix.

Joker je kazao kako se većina boji promjene jer misli da je za nju potrebna žrtva, ali da je čovječanstvo dovoljno napredno i sposobno za razvijanje sistema koji bi bio dobar i za nas i za druga živa bića.

Na kraju, Phoenix je odao počast ljudima koji su mu pomogli da "naraste i da se razvije" u ono što je danas.

"Bio sam gad, bio sam sebičan i okrutan. Sa mnom je bilo teško raditi i zahvalan sam mnogima u ovoj prostoriji jer su mi dali drugu šansu. Mislim da smo najbolji kada podržavamo jedni druge, a ne kada isključujemo jedni druge zbog naših grešaka", rekao je Phoenix.