|

Je li Disney predvidio koronavirus, krije li film "Tangled" neke tajne?

Je li Disney predvidio koronavirus, krije li film "Tangled" neke tajne?
17
D
DP
23.3.2020. u 11:39
42
komentara
17

dijeljenja
Kriza izazvana pandemijom koronavirusa postaje sve gora, a ljudi sve više vremena provode u kući, gledajući televiziju, filmove i serije. Neki klasici dobijaju nove obožavatelje, ali i nova tumačenja. Evo još jedne priče o jezivim sličnostima filma i stvarnosti.
Najnoviji klasik kojem su učitana drugačija značenja je Disneyjev film "Tangled" iz 2010. temeljen na poznatoj bajci o princezi Rapunzel. Disneyjevi fanovi tvrde da imaju dokaze da je ovo ostvarenje predvidjelo trenutnu pandemiju.

Da vidimo kako.

Twitter gori od komentara o detaljima filma

"Guglajte ime sela u kojemu je Rapunzel zatvorena (u karantin). Uradite to!" piše jedan od fanova, dok drugi predlažu da se koronavirus nazove Rapunzel ili Tangled kako glasi originalno ime filma.

Tangled je priča o ženi zatvorenoj u dvorcu u gradu Corona

Glavni razlog zbog čega su fanovi napravili ovoliku frku leži u radnji filma koji govori o ženi imena Rapunzel zatvorenoj (u karantinu) u izmišljenom gradu koji se zove Corona. I zbog toga neki od pokretača ove najnovije teorije zavjere tvrde da film predviđa pandemiju, piše Your Tango.

Radnja bajke razlikuje se od radnje filma

Iako je Tangled najpoznatija moderna verzija klasične bajke o Rapunzel, verzija braće Grimm bila je mnogo popularnija. Priča o Rapunzel prvi put je zapisana 1634. godine, u Italiji, kada je pisac Giambattista Basile napisao bajku Petrosinella. U ovoj verziji priče, Rapunzelina majka bila je prisiljena odreći se svog djeteta zato što je u vrtu pojela sve vještičino povrće (tako da je Rapunzel, u konačnici bila zatvorena u dvorac zbog otplate duga).

Ovo nije prvi film za koji fanovi tvrde da je predvidio koronavirus

Hit film "Simpsoni" iz 2007. godine imao je puno aspekata koji su, kako se čini, predviđali pandemiju koronavirusa: gostovanje Toma Hanksa, zatvaranje Springfielda zbog krize javnog zdravstva, pokušaji savezne vlade da umire građane...

U filmu je Rapunzel zatvorena u Coroni zbog problema koji se ne odnosi na zdravlje

Uprkos tvrdnjama da je predviđa koronavirus, pažljiviji pogled na Disneyjev film otkriva da je Rapunzel zarobljena u dvorcu u Coroni zbog stvari koja nema nikakve veze sa zdravljem. Točnije, Rapunzel je bila zaključana jer njena duga kosa ima "čudesnu moći iscjeljenja", a šišanje kose joj je oduzima. Da bi zaštitila svoju kosu i kraljevstvo Corone, njena majka Gothel, dobroćudna vještica, zaključala je Rapunzel.

Sve je ovo samo velika slučajnost?

Ako pažljivije pogledate film vidjet ćete da nema nikakve veze s pandemijom, naravno. Štaviše, bilo kakve sličnosti između filma (kao što je ime grada Corona - što na latinskom znači "kruna" i zvuči kao generičko ime za "kraljevstvo") i trenutnog stanja stvari ne postoje. Ova priča nije teorija zavjere, već teorija zabave!

Pogledajte što Rapunzel radi u "karantinu", možda dobijete neku ideju.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...