Glavna glumica "Aide"
8

Jasna Đuričić o ishodu dodjele Oscara: Svijet u ovom trenutku nije spreman za teške teme

L. K.
Jasna Đuričić (Foto: EPA-EFE)
Jasna Đuričić (Foto: EPA-EFE)
Srbijanska glumica Jasna Đuričić, koja u filmu "Quo Vadis, Aida?" tumači lik prevoditeljice Aide, komentarisala je ishod dodjele Oscara kazavši kako je od početka osjećala da će danski film "Another Round" dobiti Oscara.
Film bh. rediteljice Jasmile Žbanić se u kategoriji najbolji strani film takmičio sa ostvarenjima: "Another Round", "Better days", "Collective" i "The Man Who Sold His Skin". Oscara je osvojio danski film, a Đuričić je istakla kako joj ovaj ishod istovremeno i jeste i nije čudan.

"Mislim, nekako sam znala da će 'Another Round' pobijediti od samog početka. Mislim da generalno svijet u ovom trenutku nije spreman za ozbiljne i teške teme. Možda je u ovom pandemijskom trenutku ljudima potrebno nešto što vraća vjeru u život, a u tom smislu je 'Another Round' eksplicitniji film. Naš isto vraća vjeru u život, ali na potpuno drugačiji način", rekla je glumica.

Podsjetimo, ceremoniju dodjele Oscara u Los Angelesu je zbog pandemije koronavirusa prisustvovala samo Jasmila Žbanić. Ostatak ekipe dodjelu je pratio iz svojih domova i Narodnog pozorišta Sarajevo.