Film/TV
103

Jasmin Geljo u Great Big Story projektu: Od izbjeglice do zvijezde

Klix.ba
Jasmin Geljo, glumac koji je bh. publici najpoznatiji po ulozi popularne Mime Šiš u "Audiciji", ponovo je na pozornici i pred filmskim svjetlima. Ovaj put u Kanadi, gdje je kao izbjeglica stigao 1993. godine. Za projekat "Great Big Story" Geljo govori o teškoćama kroz koje je prolazio kao izbjeglica.

Kao izbjeglica iz BiH Geljo je u Kanadi naišao na prepreke koje su ga sprečavale da se bavi poslom koji je radio u svojoj domovini.

"Volim svoju profesiju, volim činiti ljude sretnima. Kada sam stigao u Kanadu, shvatio sam da nemam sredstva da budem glumac: nisam govorio engleski", kaže Geljo i navodi da je, kako bi preživio, radio mnogo različitih poslova.

Geljo kaže da su ga sunarodnjaci iz bivše Jugoslavije često prepoznavali kada je bio trgovački putnik i prodavao parfeme od vrata do vrata te da se toga stidio.

"Nisam želio da me vide u takvoj poziciji. Bio sam neko, a onda sam postao niko", kaže Geljo.

Međutim, nije odustajao. Engleski je naučio samostalno, slušajući druge, našao agenta i počeo ići na audicije za uloge. Nakon nekog vremena, sreća mu se počela osmjehivati te je tako počeo dobijati uloge na filmu i televiziji. Međutim, dobijao je uvijek određeni tip uloge. Geljo se za "Great Big Story" osvrnuo na stereotipe koji prate glumce stranog porijekla.

"Kao glumac sa naglaskom, uvijek glumim najgore likove na filmu i televiziji. Ali, vjerujte mi, dobra sam osoba", kaže kroz smijeh.

Ove godine Geljo je bio nominovan za Canadian Screen Award za najboljeg glumca za ulogu u filmu "The Waiting Room", filmu o bh. dijaspori koja živi u Torontu, pokazujući da se trud i rad isplate.

"Prije 20 godina bio sam niko, a sada sam nominovan, zaista je lijep osjećaj", rekao je Geljo.