Festival u Veneciji
619

Jasmila Žbanić uoči premijere filma o Srebrenici: Vojnici UN-a nisu suosjećali s muslimanima

S.H.P.
Jasmila Žbanić na press konferenciji
Jasmila Žbanić na press konferenciji
Premijera filma "Que Vadis, Aida" bh. rediteljice Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici, odnosno o dešavanjima u UN-ovoj bazi u Potočarima bit će upriličena danas na Venecijanskom filmskog festivalu u 16:30 sati. Prije premijere s rediteljicom i ekipom glumaca održana je press konferencija.

Na pressu su osim Žbanić govorili i glumci Jasna Đuričić, Boris Isaković i Raymond Thiry.

"Na početku želim kazati kako smo jako sretni što smo na Venecijanskom festivalu i što smo se uprkos pandemiji koronavirusa okupili zajedno. Kada je riječ o filmu 'Quo Vadis, Aida' mi smo željeli ispričati priču o ženama koje su u izgubile svoje sinove, muževe, članove porodice. Neke žene su izgubile čak 16 članova svoje porodice u ratu u BiH. Do sada smo imali mnogo filmova iz muške perspektive. Sada sam napravila film iz perspektive žene, na osnovu njihovih priča, i svemu onome što sam pročitala o njima, kako su živjele tada i kako žive sada", kazala je Jasmila Žbanić na početku konferencije.

Jasna Đuričić
Jasna Đuričić

Priča filma smještena je za vrijeme rata 1995. godine u Srebrenici. Glumica Jasna Đuričić kazala je kako je ulogu u filmu prihvatila zbog izuzetno važne teme o kojoj film govori. Kazala je i kako se za ovu ulogu pripremala jako dugo i studiozno.

"Pogledala sam gotovo sve što postoji o Srebrenici i o stradanjima. To su dokumentarci, knjige, svjedočenja žrtava. U jednom trenutku možete reći: 'Da, ja sada znam sve o tome, ali uvijek vam fali onaj jedan dio da kompletirate priču. U tom smislu meni je ta magija filma pomogla da kompletiram tu sliku. Taj dio koji mi je falio. Kada dođete na set i ispred sebe vidite 400 do 500 statista, oni prestanu da budu statisti. Kada ih vidite u prostoru koji je bio identičan kao što je bio tada u UN bazi 1995. godine osjećala sam se kao da sam tamo u Srebrenici. Ovaj film je univerzalna stvar i naš zajednički problem, planetarni problem i može da se dogodi bilo gdje. Ovaj film je užasno važan i jako je bitno govoriti o ovakvim temama na ovakav način. Jasmila je ekspert koji stalno ide u područje koje niko ne želi. Ona priča o stvarima o kojima nijedna strana ne želi govoriti. Uvijek govori o malim ljudima", kazala je Đuričić.

Glumac Raymond Thiry kazao je kako se inače za svoje uloge pripremao na drugačije načine, ali da je snimanje filma "Quo Vadis, Aida za njega bilo posebno iskustvo i jedan poseban projekat.

Boris Isaković
Boris Isaković

O filmu je govorio i glumac Boris Isaković koji je utjelovio lik ratnog zločinca Ratka Mladića.

"Pregledao sam dosta snimaka na YouTubeu i insistirao sam na tačnim riječima, nisam želio promijeniti čak ni redosljed riječi u rečenici. Naravno nije sve rečeno u filmu. Gledao sam i pokušavao da shvatim karakter tog lika, to je način na koji sam se pripremao", rekao je Isaković.

Žbanić je kazala i da je u film uključila sve osobe koje su prisustvovala ovim dešavanjima, ali da nisu sve osobe željele govoriti. Naglasila je i kako film nije usmjeren protiv UN-a, ali da ova organizacija nije bila dovoljno jaka da se izbori s dešavanjima u našoj zemlji.

"Upoznala sam mnogo UN-ovih vojnika, tako da su sve priče u filmu zapravo njihove. Jedan muškarac mi je ispričao kako je plakao jer ništa nije mogao učiniti za njih, dok su mi ljudi govorili da niko iz UN nije plakao i da ih nije bilo briga za njihovu bol. A onda sam našla u dokumentima, pričama žena, da je zaista postojao muškarac koji je plakao. Razgovarala sam i sa osobom koja je napravila finalni izvještaj 'Srebrenica' Davidom Harlandom kako bih vidjela da li sam nešto propustila jer sam radila dosta sa preživjelim i onda sam napisala onako kako sam shvatila da se desilo", kazala je Žbanić.

Naglasila je i da je upoznala i mnogo holandskih vojnika koji su poslije rata u Srebrenici dobili posttraumatski sindrom i da i dan danas žive s tim, ali da je bilo i onih koji nisu imali empatije prema muslimanskim stanovništvom.

Podsjećamo, film naše rediteljice učestvuje u utrci za nagradu Zlatni lav, koju je prošle godine dobio film "Joker" reditelja Todda Phillipsa. Na čelu žirija koji će odlučiti o tome kome će pripasti ova prestižna nagrada je proslavljena glumica Cate Blanchett.