Film/TV
2

Japanci snimili dokumentarac o tragičnoj ljubavi Boška i Admire

Piše: M. B.
Sa snimanja u Sarajevu
Sa snimanja u Sarajevu
Priča o sarajevskim Romeu i Juliji, Admiri Ismić i Bošku Bati Brkiću, koji su poginuli 18. maja 1993. godine, bit će ovjekovječena i u dokumentarnom filmu koji je snimila japanska TV mreža NTVE.

Ekipa serijala "World Astonishing News" japanske TV mreže boravila je u Sarajevu prije izvjesnog vremena, gdje su snimani dijelovi dokumentarca režisera Shunsukea Morite. Uloge Admire i Boška pripale su mladim bh. glumcima Belmi Košutić i Arminu Omeroviću, dok je ulogu Ismeta Bajramovića Ćele odigrao Rijad Gvozden.

"Kada sam otišao na kasting za ovaj film, nisam znao za koju ulogu će me režiser Morita razmatrati i izuzetno mi je drago da mi je na kraju dodijeljena uloga Ismeta Bajramovića Ćele. Priču o Admiri i Bošku sam znao i ranije, ali o Ismetu Ćeli Bajramoviću sam morao dodatno istraživati kako bih pokušao što vjernije prenijeti njegov karakter i emociju te gledateljima približiti kakav je on zapravo bio. Sam proces analize za mene je bio zanimljivo iskustvo i pokušao sam zanemariti sve ono što sam do tada o njemu znao te krenuti istraživati ispočetka. On je zaista zanimljiv lik za ekraniziranje, jer je neobičan spoj različitih emocija i osobina", rekao je za Klix.ba Rijad Gvozden.

Film je sniman u dokumentarno-igranoj formi, na više od 30 lokacija u Sarajevu. Japanska ekipa je boravila u Sarajevu sedam dana, tako da su glumci radili intenzivnim tempom, a snimanja su trajala i po 17 sati dnevno.

Režiser Morita, kao i ostatak ekipe koja je došla iz Japana, bili su izuzetno pozitivno iznenađeni talentom, znanjem i predanošću glumaca sa kojima su radili.

"Ono što me je također prijatno iznenadilo jeste saradnja sa kolegama iz Tuzle i Zenice. To su ljudi čija ozbiljnost i pristup radu mogu služiti i kao primjer kako se zapravo sprema, analizira i radi na ulozi. S Belmom Košutić sam imao priliku raditi za vrijeme studija, jer smo bili u istoj klasi i sretan sam što je upravo ona ta koja igra Admiru. Također sam sretan i zbog nešto mlađeg kolege Omerovića", rekao je Gvozden.

Osim Gvozdena, Košutića i Omerovića, u filmu glume i Edis Žilić, Nusmir Muharemović i Minka Muftić.

Premijera filma o Bošku i Admiri u Japanu, koji je najavljen kao specijalno izdanje najgledanijeg serijala "World Astonishing News", bit će upriličena 14. augusta, a očekuje se da će privući pažnju 15 miliona gledatelja.

Serijal "World Astonishing News" inače ekranizira hronike neobičnih i drugačijih priča iz cijelog svijeta, pri čemu se mnoge od epizoda bave zloglasnim zločinima, ali i zanimljivim pričama o pojedincima, nekim dešavanjima iz prošlosti, pričama o junaštvu tokom rata ili nekih katastrofa.