Završena dodjela u Londonu
0

Jameson Empire Awards: Trijumf Skyfalla, Esmir i Damir bez nagrade

Klix.ba
Sam Mendes i Kevin Spacey
Sam Mendes i Kevin Spacey
Možda mu je izmakao Oscar i nagrada Bafta, ali Sam Mendes je sa svojim filmom o Jamesu Bondu "Skyfall" briljirao na dodjeli britanske nagrade Jameson Empire Awards 2013.

Film koji je postao veliki hit i oborio rekorde gledanosti u kinima ovaj put je osvojio tri nagrade: za najboljeg režisera, najbolji film i najinspirativniji film.

"Ukoliko je moj film inspirisao nekoliko ljudi, ili djecu koja sjede pozadi u publici u mraku, onda vrijedi", rekao je Mendes.

Šezdesetsedmogodišnja Helen Mirren osvojila je nagradu Empire Legend (Legenda Empirea) za svoju karijeru dugu pet decenija i zapažene uloge u filmovima "The Cook", "The Thief", "His Wife And Her Lover", "Gosford Park", "The Queen" i "Hitchcock".

"Pomislite 'Zaista? Moram li već biti legenda? Zar nisu mogli sačekati još 20 godina da me pretvore u legendu?' Ali uredu je, prihvatam nagradu", našalila se Mirren.

Režiser Danny Boyle osvojio je nagradu za izvanredan doprinos filmskoj industriji. Boyle je imao nekoliko izuzetno uspješnih filmova poput "Shallow Grave", "Slumdog Millionaire", "Trainspotting" i "Trance".

Glumac poznat po ulozi Harryja Pottera, Daniel Radcliffe, imenovan je Empireovim herojem, a film "The Woman In Black" je izabran za najbolji horor.

Film "The Hobbit: An Unexpected Journey" osvojio je dvije nagrade, proglašen je najboljim naučnofantastičnim filmom, a Martin Freeman je dobio nagradu za najboljeg glumca.

Esmir Prlja i Damir Ruvić
Esmir Prlja i Damir Ruvić
Predstavnici BiH Esmir Prlja i Damir Ruvić, koji su se takmičili za Jameson Empire Awards "Done in 60 Seconds" 2013., nisu osvojili nagradu. No, veliki je uspjeh da je film bh. dvojca "Mad Max" prikazan na ovom prestižnom događaju u Londonu. Nagradu u ovoj kategoriji osvojio film "Blade Runner".

Ostale nagrade:

Najbolji debitant - Tom Holland ("The Impossible") Najbolja debitantica - Samantha Barks ("Les Miserables") Najbolja komedija - "Ted" Najbolji tirler- "Headhunters"

Najbolji 3D - "Dredd 3D" Najbolji britanski film - "Sightseers" Najbolja glumica - Jennifer Lawrence ("The Hunger Games")