Film/TV
12

Jack Black u hit avanturističkoj komediji "Čudovišta iz susjedstva"

Klix.ba
Za sve one koji vole dobru i kvalitetnu komediju, ime Jacka Blacka ne treba posebno predstavljati.

Dovoljno je reći da se ovaj popularni američki komičar do sada pojavio u desetak vrhunskih humorističkih ostvarenja od kojih posebno treba izdvojiti naslove "Ljubav je slijepa", "Hi-Fi dućan snova", i "Rock'n'Roll škola", a svoj glas posudio je i u blockbuster animiranom serijalu "Kung Fu Panda". Međutim ove godine, tačnije od četvrtka 03.decembra BH ljubitelji filma imat će ga prilike gledati jednoj potpuno drugačijoj ulozi.

Popularni književnik R. L. Stine nije niti izbliza takav „mračnjak“ kako bi se prema temama njegovih knjiga na prvi pogled moglo zaključiti. Iako ga zovu "Stephenom Kingom dječje literature", Stine je zapravo poprilično vedar i optimističan pisac a serijal knjiga "Goosebumps" koje su tokom 90-ih godina prodane u preko 350 miliona primjeraka u svijetu, su namijenjena djeci i mlađim tinejdžerima te su već 20-tak godina obavezna lektira učenicima u Americi. U sjajnoj filmskoj adaptaciji koja je sredinom oktobra zahvaljujući sjajnim reakcijama kritike otvorena na prvom mjestu američke top liste sa trodnevnom zaradom od 24 miliona dolara te do sada ostvarila total od gotovo 80 miliona dolara Jack Black pokazuje mračniju stranu svoje komedije oživljavajući samog pisca R.L.Stinea.

"Kada sam prije snimanja filma upoznao Jacka Blacka odmah mi je rekao da će u filmu prikazati puno mračniju verziju mene", kaže književnik R. L. Stine.

Super zabavnu i napetu avanturu rediteljski potpisuje stari Blackov poznanik Rob Letterman, tvorac njegovog predhodnog avanturističkog hita "Guliverova putovanja" dok se u sporednim ulogama pojavljuju mlade zvijezde Dylan Minnette, junak hit serije "Marvelovi agenti S.H.I.E.L.D." te Odeya Rush, poznata iz filma "Čudni život Timotija Grina".

Iako je u početku uznemiren zbog činjenice što se iz velikog grada morao preseliti u mali gradić, tinejdžer Zach Cooper (Dylan Minnette) uskoro zaboravi na sve to kada se sprijatelji s Champom (Ryan Lee) i otkrije da mu je susjeda prelijepa djevojka Hannah (Odeya Rush). Ali neće sve biti tako jednostavno kada Zach upozna Hanninog misterioznog i vrlo čudnovatog oca za kojeg se ispostavlja da je R. L. Stine (Jack Black), autor super-uspješnih knjiga "Goosebumps".

Kako malo pomalo Zach upoznaje čudnovatu obitelj iz susjedstva uskoro otkriva i da Stine krije opasnu tajnu: naime, čudovišta koja su opisana u njegovim bestselerima zapravo su stvarna, a Stine štiti svoje čitatelje od njih držeći ih zaključane u svojim knjigama.

Međutim, kada ista ta čudovišta igrom slučaja budu puštena na slobodu, Zachov život u potpunosti se mijenja. U ludoj avanturističkoj noći koja je ispred njih Zach, Hannah, Champ i Stine morat će se udružiti kako bi uhvatili sva čudovišta iz Stineove imaginacije – uključujući Slappy Dummyja, djevojku s ukletom maskom, patuljke i mnoge druge – kako bi ih vratili tamo gdje im je mjesto i spasili svoj gradić.

Con film kao zvanični distributer naslova studija Sony za BiH kreće sa prikazivanjem porodične fantazijske avanture ČUDOVIŠTA IZ SUSJEDSTVA na početku ovogodišnje praznične sezone od 03.decembra i to na repertoaru multiplexa Cinema City u Sarajevu, Palas u Banja Luci i Andrićgrad u Višegradu te kina Kaleidoskop u Tuzli i Theatre u Busovači. Nakon toga i u ostatku kino dvorana u našoj zemlji.