Intervju za Klix.ba
23

Izudin Bajrović: Nedostaje mi scena, sve je tužno i bojim se da će biti još tužnije

E. Sk.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bh. glumac Izudin Bajrović i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) ostvario je značajne uloge u filmovima "Koncentriši se, baba" Pjera Žalice i "Quo Vadis, Aida" ("Kuda ideš, Aida)" Jasmile Žbanić, koji su dobili sve pohvale kako bh. publike, tako i regionalne, ali i svjetske.

U razgovoru za Klix.ba Bajrović je govorio o svom iskustvu u ovim filmovima, drugačijem izdanju Sarajevo Film Festivala koje je ove godine održano online, ali i novoj sezoni u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Upravo film "Koncentriši se, baba" otvorio je prvo online izdanje Sarajevo Film Festivala.

"Igram doktora Ranka, porodičnog prijatelja i na neki način i porodičnog ljekara. Radi se o klasičnom ublehašu, čovjeku koji se poziva na hiljadugodišnji suživot u Sarajevu, koji tvrdi da u Sarajevu ne može biti rata, poziva na jedinstvo svih, a onda prvi zduši, ne rekavši nikom. Odvratan tip. Nije baš da sam ga zavolio igrajući ga, ali tako me zapalo", opisao je Bajrović.

Otkrio nam je koliko je bilo teško ući u lik Ranka i evocirati razdoblje u kojem se radnja odigrava te se vratiti na početak rata u BiH.

"Naravno da nije prijatno vratiti se u to vrijeme kada se od blizine rata teško disalo i kad smo se nadali da do toga ipak neće doći, iako nam je sve govorilo da je stradanje neminovno. Porodica u filmu je porodica, ali je i metafora raspadanja, težnje da se za sebe prigrabi što više, naravno na štetu drugih, a naročito na štetu onih koji još vjeruju u dobro i pošteno", kaže Bajrović.

Premijera filma pregledana je u rekordnom broju.

"Reakcije, bar one koje su do mene došle, su uglavnom pozitivne i lijepo je da je film pogledao veliki broj publike", govori Bajrović.

U filmu "Quo Vadis, Aida" ("Kuda ideš, Aida") rediteljice Jasmile Žbanić, koji govori o Srebrenici, Bajrović igra jednu od glavnih uloga.

"Sarađivati s Jasmilom je uvijek sjajno, jer se radi o vrhunskoj rediteljici. Tema filma koji smo radili je bila izazov za sve nas, jer se radi o velikoj traumi s kojom živimo već dugo i nije jednostavno suočiti se s takvom traumom pa i preuzeti odgovornost zbog pijeteta prema žrtvama genocida. Sam proces snimanja je bio naporan, ali je to bio najmanji problem. Drago mi je da je film svoj život započeo na sjajan način, u Veneciji i želim da ga što prije vidi i domaća publika", kazao je Bajrović.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Izrazio je žaljenje i zbog činjenice da je Sarajevo Film Festival ove godine održan online.

"Nedostajao mi je SFF u 'normalnom' formatu, kao što mi nedostaje i život u 'normalnom' formatu. Korona je ušla u sve sfere života, a one aktivnosti koje podrazumijevaju prisustvo publike skoro potpuno onemogućila. Naravno da mi, kao glumcu, fali scena, fali mi publika, atmosfera pozorišta... Sve je tužno i bojim se da će biti još tužnije", smatra Bajrović.

Narodno pozorište je, dodaje, također pogođeno pandemijom, možda i više od drugih pozorišta.

"Operne i baletne predstave su potpuno zaustavljene, dramske, barem neke od njih se mogu prilagoditi novonastalim okolnostima, ali to je nedovoljno. Mi ćemo početi raditi nove predstave s nadom da ćemo biti u prilici da ih igramo pred publikom u našoj sali", kaže Bajrović.

Upravo zbog trenutne situacije u vezi s pandemijom, u Narodnom pozorištu Sarajevo uveden je, kaže nam, takozvani "korona repertoar".

"Počinjemo stvarati 'korona repertoar' kako ja to nazivam, repertoar koji će uvažavati situaciju trenutne realnosti. Malo me to podsjeća na vrijeme kada smo u opkoljenom Sarajevu počeli stvarati ratni repertoar, jer je sve prije toga nestalo. Sada je u tom smislu slična situacija. Sada doduše imamo tehnološke mogućnosti koje nam omogućavaju da čak razmišljamo da i pozorišne predstave mogu biti praćene u online varijanti. Ni to nije isključeno", priča nam Bajrović.

U ovom razgovoru otkrio nam je da trenutno radi na jednoj seriji koja se snima u Beogradu.

"Igram jednu zanimljivu ulogu u seriji koja se trenutno snima u Beogradu, a uskoro bih trebao početi raditi u Hrvatskoj, također u jednoj seriji. Naravno, ako pandemija ne poremeti planove, onakve kakvi su sada, a nadam se da neće", optimističan je Bajrović.