Film/TV
0

Izjava "očajne kućanice" izazvala bijes Filipinaca

Sarajevo-x.com
Nakon premijernog prikazivanja jedne od epizoda nove sezone Očajnih kućanica, na adresu televizijske kuće ABC upućene su mnogobrojne kritike. Naime u jednoj od scena, Susan, lik kojeg tumači Teri Hatcher, u negativnom kontekstu spominje filipinske medicinske radnike i njihov obrazovni sistem, što je izazvalo bijes publike.

Bijes publike nakon emitiranja nove epizode serije Očajne kućanice izazvala je rečenica Susan, lika kojeg glumi Teri Hatcher, u kojoj se loše govori o filipinskim medicinskim radnicima, prenio je u četvrtak Associated Press.

U jednoj sceni, Susan je kod ginekologa koji joj saopštava da prolazi kroz menopauzu te joj nabraja simptome i konotacije u kojima se taj period ženinog života spominje. Tada Susan zatraži njegove diplome kako bi ih provjerila i uvjerila se da nisu iz neke "medicinske škole sa Filipina".

Iako zvaničan broj pritužbi nije poznat, izvor saznaje da je preko 30.000 gledatelja tražilo ispriku od televizijske i medijske kuće ABC.

U jednoj od pismenih pritužbi stoji kako je ta izjava neutemeljena s obzirom na broj filipinskih medicinskih radnika u američkom zdravstvenom sistemu.

Producenti Očajnih kućanica su u saopšetnju rekli kako im je žao ukoliko su uvrijedili bilo kojeg gledatelja te da im to nije bila namjera. Izjavili su također, kako razmišljaju i o tome da promijene tu scenu u epizodi.

Mnogi su Amerikanci filipinskog porijekla te sami Filipinci bili pogođeni ovom rečenicom, a prema medijskoj pažnji koja je uslijedila na Filipinima nakon emitiranja epizode, čini se da je rečenica izazvala međunarodni incident.