Besplatan ulaz
37

Izbor filmova iz programa 29. SFF-a prikazivat će se u i Gradačcu

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Nakon Visokog, projekcije filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala bit će prikazane i u Gradačcu u periodu od 31. augusta do 2. septembra.

Filmovi će se prikazivati u kinu Gradačac u dva termina: u 19 sati i u 21 sat, a ulaz na sve projekcije bit će besplatan.

U četvrtak, 31. augusta u 19 sati, bit će održana projekcija filma "Pripadanje" Mete Gumurhan, dok će u 21 sat biti prikazan film "Ekskurzija" bosanskohercegovačke rediteljice Une Gunjak.

Film "Ekskurzija" imao je svjetsku premijeru na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je osvojio Specijalno priznanje. Film je na 29. Sarajevo Film Festivalu imao gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film izvan konkurencije.

Foto: Press
Foto: Press

U petak, 1. septembra u 19 sati na programu su dokumentarni filmovi "Zagrljaj" Miroslava Mandića i "Velika Raza" Vedada Hodžića i Medine Šehić. U 21 sat slijedi projekcija filma "Opalo lišće" finskog reditelja Akija Kaurismäkija.

Film "Opalo Lišće" imao je svjetsku premijeru na ovogodišnjem 76. Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Na 29. Sarajevo Film Festivalu film je prikazan u okviru programa Open Air.

U subotu, 2. septembra u 19 sati bit će održana projekcija filma "Kraljica plesa" Aurore Gosse, koji je ujedno ovogodišnji pobjednik Dječijeg programa 29. Sarajevo Film Festivala. U 21 sat publika će u kinu Gradačac moći pogledati film "Luksemburg, Lukskemburg" Antonia Lukicha.

Organizatori programa u Gradačcu su Centar za kulturu "Ahmed Muradbegović", Gradačac i Obala Art Centar, uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Grada Gradačca.