Cinema City
126

Izazov, opasnost i avantura: Dođite na premijeru filma o pohodu bh. alpinista na Denali

A. B.
Film "Velika planina Denali" ovog četvrtka, 6. februara, bit će premijerno prikazan u sarajevskom multipleksu Cinema City. Govori o hrabrom podvigu bh. alpinista Tomislava Cvitanušića i Armina Gazića koji su se popeli na ovaj najviši vrh Sjeverne Amerike.
Planina Denali predstavljala je izazov, opasnost i avanturu za Cvitanušića i Gazića koji su planinski vrh of 6.194 metara nadmorske visine uspješno osvojili prošle godine.

"Informacija na tabli pokazuje da se na planini Denali trenutno nalazi 499 penjača, a da je od njih devet trenutno osvojilo njen vrh. Nije svejedno jer se pitate da li je moguće da u tom trenutku i vi budete jedan od njih, pitate se da li ste zapravo sve dobro uradili", govori Tomislav u filmu.

Cvitanušić i Gazić su se upoznali prije 15 godina i u ranijim izjavama su opisali kako je svaki njihov susret bio ispunjen smijehom i šalama, što su bili odlični preduslovi da kao tim pokušaju izvesti uspon na planinu zahtjevnu kako u logističkom tako i u meteorološkom smislu.

"Ekipu za ovakav uspon ne treba birati jer se ona nekako po logici nađe sama, baš kao što smo Tomislav i ja našli jedan drugoga", spomenuo je Gazić opisujući timski odnos dvojca.

Za planinu Denali penjači osim savršene fizičke spreme moraju biti i mentalno jaki kako bi izdržali temperaturu od -30 stepeni. Riječ je o specifičnom geografskom položaju koji se ističe po brutalnim hladnoćama i surovosti koja utječe na psihu penjača.

Razlog tome je da se nalazi na oko 200 kilometara južno od sjevernog polarnog kruga. Ova planina ima najteže klimatske uslove za penjanje u svijetu i iz tog razloga mnogi je koriste kao pripremu za penjanje na vrhove veće od 8.000 metara na Himalajima, uključujući i Everest.

Cvitanušić i Gazić su se na Denali peli 10 dana. Temperatura tokom uspona i silaska iznosila je -30 stepeni, a osim toga prevazišli su i vjetar na izlaznom grebenu.

"To je vrlo hladna planina i to ne treba olako prihvatiti. Posebna je i zbog toga što je pristup njoj dugačak tako da nastaje problem kada visinska bolest ovlada čovjekom", ispričao je bh. alpinista Muhamed Gafić, koji je bio velika podrška hrabrom dvojcu tokom osvajanja vrha.

Projekcija filma o ekspediciji na jednu od najopasnijih svjetskih planina počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.