Film/TV
0

"Iz dubine mora" od 19. jula u kinu UNITIC

Sarajevo-x.com
UNITIC
UNITIC
Bosanskohercegovačka filmska kuća HEFT nastavlja projekat distribucije najboljih evropskih filmskih ostvarenja uz podršku krovne evropske filmske institucije Eurimages sa otvaranjem jedinstvenog animiranog filma španskog autora Miguelanxa Prada “Iz dubine mora” u domaćim kino dvoranama.

Čuveni španski strip crtač okrenuo se filmskoj animaciji za, na prvi pogled jednostavni lirski uradak o slobodi, strasti i gubitku. Teme filma su pametno oživljene digitalizacijom hiljada uljanih slika, crteža i akrilika samog reditelja. Hipnotička oda okeanu koja na momente izgleda kao povratak osnovama filmske animacije podložena je savršenom muzikom čuvene španske filmske kompozitorke Nani Garcia i univerzalno komunicira sa publikom bez ijedne jedine replike na najbolji mogući način slikom i zvukom.

Film se otvara sa kućom izgrađenom na vodi i ženom koja svira violončelo. Njen partner slikar, fasciniran morem, odsutan je na ribarskom čamcu koji biva uništen u oluji. Sa sirenom on kreće na sanjivo podvodno putovanje kroz mnogobrojne podvondne pejzaže. Uživanje gledanja ovog filma je često u detaljima, igrama sijenki, svijetla i prostora.

Film “Iz dubine mora” naći će se na redovnom repertoaru kina UNITIC od 19. jula.