Deset lakih komada sa...
2

Ivana Vidmar, BHT1: Moj naglasak je dio mene i mog rodnog Mostara

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Svestrana novinarka i voditeljica BHRT-a Ivana Vidmar, temperamentna Mostarka, nekadašnja rukometašica i vlasnica kokerice Ire, govorila je za naš portal o svom poslu ali i privatnim temama. Kaže da se nije navikla na sarajevsku klimu, da se dobro snalazi u više oblasti i da je posebno oduševljena New Yorkom.

Kako si se navikla na jutarnji tempo, ustajanje rano i odmah obraćanje gledaocima koje mora biti smisleno i zanimljivo, a ne svoditi se na vremensku prognozu i stanje na putevima? Kakve komentare dobijaš na svoj rad u Jutarnjem programu?

Posao je posao. Nemam problem s ranim ustajanjem (prije svitanja). Čim uđem u studio nasmijana sam i smatram da je osmijeh najbolje "Dobro jutro". Poslije osmjeha i pozdrava mnogobrojnom gledateljstvu, logičan nastavak su vremenska prognoza i stanje na putovima. Jutarnji se program priprema dan ranije na redovitom kolegiju brojne redakcije... a razbibriga je zadatak za cijeli tim jer "Jutro" i jeste timski rad. Što se komentara tiče - više ih je pozitivnih, a manje negativnih. I jedni i drugi me čine boljom.

Radiš emisiju Euroimpuls, koja se bavi temama o EU integracijama. Koliko smo, prema tvojim procjenama daleko od EU, ne samo govoreći o formalnom priključenju, već i o načinu razmišljanja, vladavine, ponašanja i vizija?

Daleko.

Kako se snalaziš u velikom broju različitih oblasti kojima se baviš? Fudbal, brdske trke, jutarnji program, Euroimpuls, Eurosong... Jesu li to možda previše različite teme i strahuješ li da bi se ljudi mogli zasititi istih voditelja u više oblasti?

Sve što radim pruža mi iznimno zadovoljstvo i čini me sretnom. Stoga, mogu slobodno reći da se jako dobro snalazim u svemu gore navedenom, a gledatelji će uvijek gledati (samo) ono što im se sviđa.

Predstavljat ćeš glasove našeg žirija na izboru za pjesmu Eurosonga? Imaš li tremu od pojavljivanja pred višemilionskim auditorijem? Imponuje li ti što si upravo ti ponovo izabrana za taj posao?

Preciznije, izvjestit ću višemilijunski auditorij o glasovima ne samo stručnoga ocjenjivačkoga žirija, već i glasove gledatelja iz naše domovine. Naravno da sam ponosna. To je, iako na prvi pogled jednostavan, ipak iznimno zahtjevan i odgovoran posao. Ujedno je to i dokaz da je urednik Zabavnoga programa zadovoljan mojim prošlogodišnjim nastupom te mi je i ove godine odlučio ukazati to povjerenje i čast.

Da li te auto-moto sport i privatno zanima i voliš li brzu vožnju? Koji automobil voziš i jesi li vješt vozač?

Da nemam interesa za auto-moto sport, iza mene ne bi bilo više od 30 autorskih reportaža. I bit će ih još! Najviše volim sigurnu vožnju, a vozim Lavića. Pitajte vozače auto-utrka jesu li ikada u meni vidjeli konkurenciju (smijeh).

Je li ti naglasak ikad pravio problem u karijeri? Koliko se na BHT-u vodi računa o lijepom govoru?

Moj naglasak je dio mene i moga prelijepoga rodnoga Mostara, odnosno Bosne i Hercegovine. Na BHT1 se vodi računa o svim važnim stvarima, tako i o "lijepom" govoru.

Voliš li putovanja i gdje si sve putovala dosad? Gdje ti je bilo najljepše?

Do sada nisam upoznala niti jednu osobu koja ne voli putovati. Putovala sam puno i vidjela još više, ali putovanja nikada dosta. Teško je odabrati najljepšu lokaciju, ali ako u trenutku moram birati, izabrala bih New York i posebno ushićenje tijekom posjeta US Openu.

Jesi li se navikla na život u Sarajevu? U kojem gradu bi najviše voljela živjeti?

Na sarajevsku se klimu, uvjerena sam, niti jedan Hercegovac (ili južnjak) za života ne može naviknuti. Grad u kojemu bih najradije živjela... nisam o tomu razmišljala.

Imaš li neke poroke kojih bi se voljela riješiti?

Poroka nemam.

Gdje se vidiš za pet godina? Planiraš li neki samostalni projekat?

Ne razmišljam toliko unaprijed. Ja uvijek planiram... (smijeh).