Srbijanski glumac
94

Ivan Bosiljčić: SFF je jedno od najozbiljnijih mjesta umjetničkog susreta u regiji i šire

Piše: E. Lj.
Ivan Bosiljčić (Foto: N. G./Klix.ba)
Ivan Bosiljčić (Foto: N. G./Klix.ba)
Ivan Bosiljčić, jedan od najtraženijih glumaca u regiji, gost je 24. izdanja Sarajevo Film Festivala. Publici će se predstaviti ulogom u kratkometražnom filmu "Misao umjetnika" rediteljice Amine Avdić koja je, ističe Ivan, isprovocirala jednu ozbiljnu umjetničku ispovijest.

Kaže nam kako su svi umjetnici koji su učestvovali u ovom projektu u jednom trenutku imali veliku želju da preispitaju sebe i svoje stvaralaštvo.

"Amina nas je pronašla negdje između ljubavi prema filmu i sumnje koju svako od nas ima u sebe", rekao je.

U rediteljskom debiju Amine Avdić, Bosiljčić tumači lika koji kroz sasvim običan dijalog s prijateljem o premijernom izvođenju predstave istražuje nepoznata i nepristupačna mjesta svoga uma.

"Često čujem kako ljudi koji se ne bave umjetnošću govore 'Ma blago se onim umjetnicima. Oni bekrijaju, kao nešto snime pa se malo hvale time, prave predstave, pišu neke pjesme, filozofiraju i odu kući'. Baš njima bih dao da pogledaju ovaj film. Vjerujem da bi veoma brzo promijenili mišljenje o nama, jer bi vidjeli da je umjetnost potreba koja te proganja noću i danju, potreba pred kojom drhtiš, koje se bojiš i raduješ joj se u isto vrijeme. Naravno, to su muke samo onih koji shvataju svetost svog umjetničkog dara i trude se da ga sa visokom odgovornošću umnože. Ima i biznismena u našim sferama koji samo gledaju kako da upakuju, prepakuju, prodaju, zarade, izreklamiraju. Njihove muke i inspiracije su drugog tipa", pojasnio je.

Amina Avdić i Ivan Bosiljčić
Amina Avdić i Ivan Bosiljčić

Bosiljčić je prvi put gost Sarajevo Film Festivala i priznaje da je veoma sretan što ima konkretan povod da se na ovom festivalu nađe i kao učesnik.

"Sarajevo FIlm Festival je jedno od najozbiljnijih mjesta umjetničkog susreta u našoj regiji i šire. Sarajevu sam već godinama unazad zahvalan na gostoprimstvu, jer smo mi ovaj naš film, iako traje 11 minuta,  snimali nekoliko godina. Vala i neka smo! Sarajevo je od onih gradova za koje vam nije teško da se spakujete, putujete pola dana, dođete da porazgovarate s prijateljima, popijete kafu i vratite se kući s osjećanjem 'i opet bih isto ovako'", rekao je.

Život na relaciji Beograd - Moskva

Bosiljčić je brojnim ulogama u predstavama i serijama osvojio publiku u Srbiji i regiji. Posljednje tri godine živi na relaciji Beograd - Moskva jer je preko agenta za rusko tržište i po preporuci prijatelja dobio ulogu u velikom historijskom projektu snimanom za prvi kanal ruske nacionalne televizije.

"Ta šansa mi je otvorila potpuno nova vrata jednog drugačijeg umjetničkog svijeta. Teško da vam mogu opisati koliko me je Rusija oživjela kao glumca. Cijeli naš teatarski školski sistem bazira se na ruskom teatru i u radu sa njima vi možete ispitati svaki korak koji ste učili i učvrstiti sebe na mnogo aspekata. Najveći kapital u celoj priči je moje dobro znanje ruskog jezika i velika ljubav za njihovo stvaralaštvo kroz historiju i danas . Preda mnom je već peti veliki projekt koji radim na ruskom tržištu i moram priznati da se mnogo trudim da održim kontinuitet rada sa njima, ali isto tako uspijevam održati svoj pozorišni repertoar u Beogradu", rekao je.

Priznaje nam da ima neostvarenih želja kada je riječ o filmskoj karijeri i ističe da radi na tome da ih ostvari.

"S rediteljem Ivanom Jovićem koji je moj veliki prijatelj učestvujem kao koproducent u radu na dva nova  filmska projekta naše produkcijske kuće 'Terirem'. To su art house filmovi 'Nerođena' i 'Senoviti mediteran' koji će uskoro biti predstavljeni regionalnoj i evropskoj publici", otkrio nam je Bosiljčić.

Dodao je kako mu je Jovićev filmski pravac izuzetno inspirativan.

"U domenu umjetnosti to je potraga za smislom. Naši prethodni filmovi, 'Isceljenje' i 'Zaveštanje' su veoma uspješno trijumfovali na festivalima širom svijeta. Ispostavilo se da potraga za smislom nije samo naša lokalna priča, već je goruća potreba mnogih i na istoku i na zapadu. U to sam se lično uvjerio prije nekoliko meseci kada sam otputovao u Kinu na sastanak sa tamošnjim filmskim producentima. Ono što ih je najviše zaintrigiralo je naša potreba da raspravljamo o egzistencijalnom vakumuu u kome se svijet nalazi, o osjećaju da imate sve, a čini se kao da nemate ništa. Jedino što fali je smisao življenja. Ali za to postoji lijek, mi ćemo se truditi da ga damo kroz jezik umjetnosti", rekao je naglašavajući kako filmski istraživaćki proces rediteljice Amine Avdić pripada upravo tom talasu.

U ljubavi s Jelenom Tomašević

Već skoro deceniju je u skladnom braku s popularnom srbijanskom pjevačicom Jelenom Tomašević, a kruna njihove ljubavi je je kćerka Nina.

"Prisustvo porođaju je najljepša stvar koju sam doživio, a rođenje naše kćerke me je korijenito promijenilo", rekao je Ivan.

Na pitanje da li će Nina krenuti njegovim ili Jeleninim stopama, Ivan nam je rekao da će ona ići u nekom drugom pravcu.

"Ona je takav karakter da će utabavati nove staze. A gdje god pošla imat će našu podršku i naše iskreno rasuđivanje", rekao je Ivan na kraju razgovora za Klix.ba.