Film/TV
0

Italijani slave 70. rođendan Sophije Loren

NINA
U čast 70. rođendana svjetske filmske dive Sophije Loren koja predstavlja mit više od jedne generacije, italijanski mediji su danas prepuni sjećanja na njezinu karijeru, a više TV kanala prikazuje seriju njenih filmova koji su pronijeli njeno i ime Italije širom svijeta.

Rođena je kao Sophia Ciccone u jako siromašnoj kući u mjestu Pozzuoli kraj Napulja. Na početku karijere uzima ime Lazaro koje ubrzo mijenja u umjetničko Loren, pod kojim je postigla svjetsku slavu, postala i ostala istinska italijanska diva Hollywooda.

Filmsku karijeru je započela 1950., ali onu istinski značajnu, svjetske vrijednosti, 1957. odlaskom u Hollywood, a udajom za Carla Ponta, slavnog producenta, svakako joj je pomoglo da njen talent iskaže na najbriljantniji način, što je okrunjeno Oskarom za film 1962.

Danas kaže da je zadovoljna, još je jako aktivna, a u ekskluzivnom intervjuu za Prvi kanal italijanske TV Sabira neke od značajnih događaja iz svoga života i karijere, naglašavajući posebno ulogu tri muškarca u njenom životu: Federica Fellinia, koji ju je lansirao u svijet filma, Carla Ponta i Vittorio De Sica.

Sophia Loren je život posvetila filmu i porodici, ima dva sina, Eduardo je reditelj, a Carlo dirigent orkestra, koji se vjenčao prije dva dana u Budimpešti s mađarskom violinistkinjom Andreom Mesaros.

Njen recept kako ostati mlad: "Ustajem u sedam sati, radim tjelovježbe 20 minuta, ali se prije toga našminkam. Jer Loren je ...uvijek Loren".