{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Italija: RAI ukida emisije na stranim jezicima

F
29.9.2007. u 19:03
0
0
Italija: RAI ukida emisije na stranim jezicima
0
Italija: RAI ukida emisije na stranim jezicima
Italijanska državna radio televizija RAI ukida od 1. oktobra emisije na 26 stranih jezika, među kojima i na hrvatskome jeziku, nakon 50 godina emitiranja.
Ukida se emitiranje informativnih emisija na kratkim valovima, ali i onih na internetu i preko satelita, koje su do sada bile emitirane preko tih veza, a ne samo na kratkim valovima. Premda je vlada lijevog centra Romana Prodija najavila kako su joj prioriteti u vanjskoj politici odnosi na Balkanu i Sredozemlju, ipak je dozvolila ukidanje emisija na stranim jezicima, javila je u subotu Hina.

Naime, predsjedništvo vlade je izdvajalo sredstva za te emisije. U junu ove godine potpisan je novi ugovor između vlade i RAI-a koji, prema tumačenju vrha talijanske radio televizije, ne predviđa financiranje emisija na stranom jeziku.

Inače, prve emisije na stranim jezicima započele su već 1935. godine i to za Južnu Ameriku na portugalskom i španjolskom, ali i italijanskom jeziku. Emisije na hrvatskome su započele 1937. zajedno s onima na albanskome. Tokom rata emisije su ukinute, ali poslije Drugog svjetskog rata ponovno su započele od 3. septembra 1946. Emisije na hrvatskome su započele 16. aprila 1947. zajedno s onima na slovenskom i srpskom jeziku. Kasnije su spojene emisije na srpsko-hrvatskom jeziku i emitirane su dva puta dnevno, da bi opet devedesetih godina nakon rascijepa bivše Jugoslavije bile ponovno uspostavljene zasebne hrvatska i srpska informativna emisija jednom dnevno svih sedam dana.

O ukidanju emisija na stranim jezicima kritički je pisala italijanska štampa, a postavljeno je i zastupničko pitanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: