Film/TV
0

"Ispod crte" u Meeting Pointu

Klix.ba
Obala Art Centar nastavlja promociju regionalnih kinematografija donoseći na repertoar kina Meeting Point dobitnika Nagrade publike sa prošlogodišnjeg Pula Film Festivala, film reditelja Petra Krelje "Ispod Crte".

Socijalnu dramu iz zagrebačkog svakodnevnog života sarajevska publika će imati prilike gledati tek nekoliko dana - od četvrtka 12.2. do nedjelje 15.2.2004. i to samo u terminu od 19.00 sati.

Autor brojnih dokumentarnih filmova Petar Krelja, koji je svoje ime napravio bilježenjem ljudskih sudbina, snimio je četvrti igrani film Ispod crte. Publika prošlogodišnjeg Pulskog festivala proglasila ga je najboljim a Dubravka Ostojić dobila je Zlatnu arenu za sporednu ulogu. Krelja (gotovo dokumentaristički) nastavlja da se bavi problemima iz svakodnevnog života i bez uljepšavanja prikazuje njegove miljenike i marginalce. Kritičari kažu da je Krelja, zahvaljujući vlastitoj stvaralačkoj iskrenosti i emotivnosti, probudio snažne osjećaje u gledateljima (sto nagrada iz Pule i potvrdjuje) ali i potaknuo na razmisljanje i rješavanje sličnih problema u stvarnom životu.

Ispod crte je priča o tri naraštaja nekad ugledne porodice čiji se mlađi članovi, zajedno sa susjedima, spuštaju ispod nekadašnje društvene razine, ispod crte, što korespondira i sa rezultatima prijemnog ispita djevojke Zrinke (Paraminski). Porodičnu dramu koja kulminira u tragediju, generiraju djed (Relja Bašić) i baka (Nada Subotić). Oni će svojim stavovima i postupcima ustvari uništiti život onima koje navodno vole. Mladić Toni (Rakan Rushaidat) i majka (Jasna Bilušić) su 'dežurni krivci' a djed i baka ih optužuju da njih dvoje žele oteti njegovu sestru Klaru (Buga Marija Šimić). Otac (Šovagović) je nesretnik bolestan od PTSP-a, fizički zlostavlja suprugu. Toni, rastrgan između obitelji, djevojke i kriminala u koji ga uvlače, pokušava naći rješenje...